🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Промени в осигуряването през новата 2012 година

Най-критикуваните промени са увеличението на сроковете, от които се изчисляват краткосрочните обезщетения и запазването на минималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- През следващата година няма да има промяна в минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите

- Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица остава на нивото си от 2011 г. и ще се внасят осигуровки върху не повече от 2000 лв. 

- Една от мерките за подпомагане на бизнеса е запазването на размерите на осигурителните вноски през следващата година

- 85 икономически дейности и основни групи професии ще бъдат с нови осигурителни прагове през 2012 г.

Един от най-често задаваните въпроси в края на всяка година е какви промени се очакват в осигурителното законодателство за следващата календарна година. На сайта на Народното събрание бе публикуван проектозакон за бюджета на ДОО за 2012 година (ЗБДОО). В тази статия ще разгледаме основните параметри на бюджета на ДОО, свързани с осигурителните вноски, осигурителния доход и промените, които той налага в Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Осигурителни вноски

Една от мерките за подпомагане на бизнеса е запазването на размерите на осигурителните вноски. През следващата година няма да има промяна в процентите на осигурителните вноски и те запазват нивата си от 2011 година. Също така работодателите няма да внасят вноски във фонд "Гарантиране на вземанията от работниците и служителите". Отчита се, че има натрупани достатъчно средства, но при тяхното намаляване могат да бъдат възстановени вноските във фонда.

Осигурителен доход

За 2012 г. са договорени нови осигурителни прагове по 85 икономически дейности и основни квалификационни групи професии. Синдикати и работодатели са договорили средно увеличение на минималните прагове с 6.9% за 50 икономически дейности, а за останалите е предложено средно увеличение от 4.5%. При по-задълбочен анализ обаче става ясно, че в някои икономически дейности увеличението е близо 50%, а в други е едва 2%. Има и дейности, при които минималните прагове остават на нивата от 2011 г.

Запазва се и диференцираният минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. Те ще го определят според облагаемия доход, който са декларирали за 2010 г. За тези, които не са извършвали дейност през 2010 година или започват дейността си през 2012 година, той ще бъде 420 лв.

Няма да има и промяна в минималния осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите.

Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица също остава на нивото си от 2011 г. и през 2012 г. ще се внасят осигуровки върху не повече от 2000 лв. 

Обезщетения, пенсии и други плащания

Това е частта от бюджета, която беше най-много обсъждана, критикувана и атакувана както от синдикални организации, така и от работещите хора, но най-вече от настоящи и бъдещи пенсионери. Въпреки острата реакция от страна на синдикатите и обществото и въпреки мнението на опозицията, че с този бюджет се допуска политическа грешка, комисията по бюджет и финанси одобри бюджета за гласуване и той беше приет.

Едни от най-критикуваните параметри на бюджета бяха запазването на минималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст и фактът, че пенсиите като цяло няма да бъдат осъвременявани през 2012 г.

По отношение на пенсиите промяната е в увеличаването на необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия от военнослужещите и държавните служители на 27 години вместо досегашните 25.

През следващата година се запазва и режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност от работодателя – първите три работни дни се изплащат от работодателя в размер 70 на сто от среднодневното брутно възнаграждение, а от четвъртия работен ден на настъпване на неработоспособността – от НОИ.

Запазва се и периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане – до 410 дни, както и размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете от една до двегодишна възраст - 240 лв.

 

Промени в Кодекса за социално осигуряване

Със ЗБДОО за 2012 г. се предвиждат и промени в Кодекса за социално осигуряване, които са свързани най-вече с прецизирането на някои текстове, както и такива, които са пряко свързани с изпълнението на ЗБДОО. По-важните от тях, свързани с осигуряването на работници и служители, са:

Въведена е промяна при определянето на минималния сигурителен доход (МОД) на командировани лица в държави - членки на ЕС. Промяната се наложи, тъй като в част от държавите членки не са определени минимални ставки за заплащане на труда, според които се определяше и МОД досега.

С тази промяна за командированите лица в държави членки без определени минимални ставки на заплащане на труда се въвежда определянето на МОД да става както за останалите осигурени лица.

Една доста критикувана промяна в КСО е и увеличението на сроковете, от които се изчисляват краткосрочните обезщетения:

- за паричните обезщетения за временна неработоспособност и трудоустрояване срокът се увеличава от 12 на 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността или трудоустрояването

- за паричните обезщетения за бременност и раждане и за безработица срокът за изчисляване на обезщетенията се увеличава от 18 на 24 месеца.

Управляващите решиха да отпадне изискването за прекратяване на осигуряването при отпускане на пенсия за осигурителен стаж и възраст за някои лица. Досега общият принцип беше отпускането на тези пенсии да става от датата на прекратяване на осигуряването.

Въведена е и промяна в административнонаказателната отговорност за нарушения на част първа от КСО или на нормативните актове по прилагането му. Въвежда се имуществена санкция за осигурителите в размер на 500 до 2000 лв. за всеки отделен случай.

На 12 декември президентът Георги Първанов наложи вето върху закона и го върна в Народното събрание за ново разглеждане. Президентът намира съществени слабости в частта на бюджета на ДОО, с която се правят промени в КСО, а именно в:

- отпадането на осъвременяването на пенсиите през 2012 г.

- увеличаването на сроковете, от които се изчисляват обезщетенията за временна нетрудоспособност,

трудоустрояване и обезщетението при бременност и раждане

- мерките за увеличаване на необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия от военнослужещите и държавните служители.

Миналата седмица, в петък, обаче депутатите отхвърлиха президентското вето. Предложените промени може да стигнат и до Конституционния съд, след като опозицията обяви, че смята да го сезира, ако ветото бъде отхвърлено.

*Георги Димитров е част от екипа на Kreston BulMar от 2003 г., където понастоящем е директор пейрол услуги. Той има 10-годишен професионален опит като специалист и консултант по ТРЗ и осигуряване. Kreston BulMar е част от Kreston International, една от най-големите и авторитетни счетоводни и консултантски компании в света.