19 Април 2024, 02:36 Днес (0) | Вчера (11)

До 1 юли всеки трудов договор с анекс за стажа

12 Юни 2007 07:50 в-к "Сега" по статията работи:
A+ A-

Бизнесът втвърдява позициите си в преговорите за увеличението на заплатите

До 1 юли всички работещи трябва да подпишат анекс към трудовия си договор, в който да фигурира новата добавка за професионален стаж. В случай че работодателят не оформи документа, това ще се счита за трудово-правно нарушение, съобщи Гълъб Донев, директор на дирекция "Условия на труд" в социалното министерство. Изискването е регламентирано в Кодекса на труда, според който всяко допълнително плащане с постоянен характер трябва да се запише в индивидуалния трудов договор, аргументира се той.
Според работодателите обаче анекси не са нужни, защото в трудовия договор се записва само основната заплата. "Достатъчно е новата добавка да се регламентира в правилника за вътрешния ред на фирмата", смята зам.-председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян.
Новата добавка се въвежда с наредбата за елементите на възнаграждението, която вече вся тревога сред счетоводителите. "Наредбата е готова още от януари, а влиза чак от 1 юли. Така че работодателите са имали достатъчно време да реагират", коментира Донев. По думите му и сега те са длъжни да подписват анекс с новия размер на добавката за стаж, която расте ежегодно. Това обаче масово не се прави.
Основните промени на добавката касаят предимно преносимостта й. След 1 юли, ако служител промени работното си място, ще получава бонус, но само ако продължи да се труди в същата или сходна професия. Близките дейности ще се запишат в колективните трудови договори. Там, където договори няма, сходните професии ще се определят от самата фирма. Промени има и за периода на отпуск по майчинство и казармата. Те ще продължат да се зачитат за стаж при определяне на пенсията, но при смяна на работодателя няма да се включват при изчислението на добавката. На новото работно място ще се смята само реално прослуженото време.
"Работодетелят няма отговорност и отношение към повишаване на раждаемостта, така че не може да изискваме от него да плаща за времето на отпуск по майчинство, защото в това време жената не е натрупала професионален опит", обясни Гълъб Донев. По време на болничен обаче добавка за стаж ще се плаща. "Времето на боледуване обикновено е кратко и работникът не губи професионалния си опит, така че няма причини да я отнемаме", аргументира се той. "Не си заслужава да се правят толкова изчисления за 5-10 дни болничен", смята и Тебеян.

КОНТРА
Минималното плащане на добавката за стаж ще остане 0,6%. До 2 седмици МС трябва да приеме постановлението. Така на практика промяна в размера няма да има въпреки критиките отвън и настояването на бизнеса да се махне това плащане. "Правителството се подигра с работодателите и с Европейската комисия", коментира Тебеян. На 20 юни бизнес, синдикати и държава започват да договарят препоръчителния процент за увеличение на заплатите в частния сектор. Още преди месец профсъюзите обявиха, че ще настояват за 15% ръст. "Ще видим дали въобще ще има увеличение. Правителството не спази ангажиментите си, така че и бизнесът може да не изпълни всички договорености", заканиха се от камарата.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив