Уговаряне на други спе­ци­фич­ни до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния с КТД

Уговаряне на други спе­ци­фич­ни до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния с КТД

 

В чл. 2 на На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния е пред­ви­де­на въз­мож­ност с ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор да се до­го­ва­рят и дру­ги спе­ци­фич­ни до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния.

 

От прак­ти­ка­та мо­же да се по­со­чи, че та­ки­ва до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния обик­но­ве­но се до­го­ва­рят за спе­ци­фич­ни про­фе­сии и до­пъл­ни­тел­ни ква­ли­фи­ка­ци­он­ни изис­к­ва­ния или за сти­му­ли­ра­не ра­бо­та­та на оп­ре­де­ле­ни длъж­нос­ти в да­де­но пред­п­ри­я­тие или за из­вър­ш­ва­не на оп­ре­де­ле­ни дей­нос­ти в здра­ве­о­паз­ва­не­то и об­ра­зо­ва­ни­е­то.

 

В те­зи слу­чаи, как­то и при оп­ре­де­ля­не на по-ви­со­ки от ус­та­но­ве­ни­те в на­ред­ба­та ми­ни­мал­ни раз­ме­ри на до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния, в ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор след­ва да бъ­дат оп­ре­де­ле­ни ре­дът и ус­ло­ви­я­та за тях­но­то по­лу­ча­ва­не.

 

То­ва изис­к­ва под­роб­но и точ­но да се оп­ре­де­лят раз­ме­ри­те на до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния, тях­но­то евен­ту­а­л­но ди­фе­рен­ци­ра­не по вът­реш­ни зве­на, гру­пи пер­со­нал, ра­бот­ни мес­та и длъж­нос­ти или по друг приз­нак, как­то и пър­вич­ни­те сче­то­вод­ни до­ку­мен­ти със съ­о­т­вет­ни­те рек­ви­зи­ти за от­чи­та­не из­пъл­не­ни­е­то на ус­ло­ви­я­та, при ко­и­то те се на­чис­ля­ват.

 

Ка­то се има пред­вид, че до­пъл­ни­тел­ни­те въз­наг­раж­де­ния се оп­ре­де­лят в за­ви­си­мост от из­пъл­не­ни­е­то на оп­ре­де­ле­ни ус­ло­вия, то ня­ма ос­но­ва­ния под та­зи фор­ма да се оп­ре­де­ля до­пъл­ни­тел­но въз­наг­раж­де­ние, нап­ри­мер “за ре­гу­ла­ция” или “за об­ра­зу­ва­ни­те сред­с­т­ва за зап­ла­ти”, тъй ка­то фор­ми­ра­не­то на сред­с­т­ва­та за зап­ла­ти е свър­зано с ре­зул­та­ти­те от тру­да и се оп­ре­де­лят и на­чис­ля­ват са­мо по сис­те­ми­те за зап­ла­ща­не на тру­да, а не ка­то до­пъл­ни­тел­но въз­наг­раж­де­ние.

 

В съ­о­т­вет­с­т­вие с оп­ре­де­ле­ни­те раз­ме­ри, ред и ус­ло­вия за по­лу­ча­ва­не на спе­ци­фич­ни­те и дру­ги до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния, тех­ният кон­к­ре­тен раз­мер се уго­ва­ря с ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля.

 

С ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор не мо­гат да бъ­дат оп­ре­де­ля­ни по-нис­ки раз­ме­ри на до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния от при­е­ти­те с ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор, а те от своя стра­на не мо­гат да бъ­дат по-нис­ки от ми­ни­мал­ни­те раз­ме­ри, ус­та­но­ве­ни с на­ред­ба­та.

 

Фак­ти­чес­ки­ят раз­мер на на­чис­ле­ни­те до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви и дру­ги въз­наг­раж­де­ния за­ви­си от из­пъл­не­ни­е­то на ус­ло­ви­я­та, пред­ви­де­ни за тях­ното по­лу­ча­ва­не, ко­га­то та­ки­ва са пред­ви­де­ни в съ­о­т­вет­ния нор­ма­ти­вен акт или в ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор.

 

В слу­ча­и­те, ко­га­то ня­ма склю­чен ко­лек­ти­вен тру­дов до­го­вор по ре­да на чл. 51 от Ко­дек­са на тру­да, раз­ме­ри­те на до­пъл­ни­тел­ни­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния се уго­ва­рят с ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор.

 

И в то­зи слу­чай, съг­лас­но чл. 50, ал. 2 от Ко­дек­са на тру­да раз­ме­ри­те на до­пъл­ни­тел­ни­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния, как­то и ре­дът и ус­ло­ви­я­та за оп­ре­де­ля­не­то и по­лу­ча­ва­не­то им не мо­гат да бъ­дат по-неб­ла­гоп­ри­я­т­ни от ус­та­но­ве­ни­те в на­ред­ба­та.

 

Ос­вен то­ва ре­дът и ус­ло­ви­я­та за оп­ре­де­ля­не и по­лу­ча­ва­не на до­пъл­ни­тел­ни­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния, как­то и на по-ви­со­ки раз­ме­ри от оп­ре­де­ле­ни­те в на­ред­ба­та след­ва да бъ­дат ус­та­но­ве­ни от ра­бо­то­да­те­ля във Вът­реш­ни­те пра­ви­ла за ра­бот­на зап­ла­та или друг пис­мен офи­ци­а­лен до­ку­мент, напр. за­по­вед.

 

То­ва се на­ла­га от пред­ви­де­ния с Ко­дек­са на тру­да пос­лед­ващ кон­т­рол по спаз­ва­не на тру­до­во­то за­ко­но­да­тел­с­т­во, как­то и от не­о­б­хо­ди­мост­та от до­ка­за­тел­с­т­ва при тру­до­ви спо­ро­ве, ко­и­то се ре­ша­ват от съ­да.

 

След­ва да се от­бе­ле­жи, че от сре­да­та на 2003 г. се въз­п­рие и прак­ти­ка­та спе­ци­фич­ни до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния да се уреж­дат с акт на Ми­нис­тер­с­кия съ­вет в ус­т­ройс­т­ве­ни­те пра­вил­ни­ци на от­дел­ни ад­ми­нис­т­ра­ции, чи­е­то ос­но­ва­ние се съ­дър­жа в чл. 24, ал. 1 от На­ред­ба­та за слу­жеб­но­то по­ло­же­ние на дър­жав­ния слу­жи­тел в съ­о­т­вет­с­т­вие с чл. 32, т. 6 от За­ко­на за дър­жав­ния слу­жи­тел.

 

Административна практика

 

№ 26-00-501 от 14.10.1994 г.

 

Ре­дът, ус­ло­ви­я­та и раз­ме­ри­те на до­пъл­ни­тел­ни­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния се оп­ре­де­лят с ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор, до­кол­ко­то не са кон­к­рет­но ус­та­но­ве­ни с Ко­дек­са на тру­да, в за­кон или друг нор­ма­ти­вен акт, вкл. На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния.

Въз­ник­на­ли­те въп­ро­си по зап­ла­ща­не­то на спе­ци­фич­ни­те до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния, ус­та­но­ве­ни на ос­но­ва­ние чл. 2, ал. 1 от по­со­че­на­та на­ред­ба са от ком­пе­тен­ция на стра­ни­те, склю­чи­ли ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор. Про­це­дур­но въп­ро­си­те тряб­ва да се ре­ша­ват по ре­да, ус­та­но­вен за та­зи цел в ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор.

 

№ 94-А-23 от 12.12.1996 г.

 

Еле­мен­ти­те на по­лу­че­но­то ме­сеч­но брут­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние, ко­е­то слу­жи за ба­за при оп­ре­де­ля­не раз­ме­ри­те на обез­ще­те­ни­я­та по чл. 228 и въз­наг­раж­де­ни­я­та за пла­тен го­ди­шен от­пуск по чл. 177 от Ко­дек­са на тру­да, са оп­ре­де­ле­ни по ви­до­ве в § 1 от До­пъл­ни­тел­ни­те, пре­ход­ни­те и зак­лю­чи­тел­ни­те раз­по­ред­би на На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния (обн., ДВ, бр. 67 от 1993 г.; изм. и доп. бр. 1 и 63 от 1994 г. и бр. 29 и 72 от 1996 г.), как­то след­ва:

1. ос­нов­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за от­ра­бо­те­но­то вре­ме;

2. въз­наг­раж­де­ние над ос­нов­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние, оп­ре­де­ле­но спо­ред при­ла­га­ни­те сис­те­ми за зап­ла­ща­не на тру­да (до­пъл­ни­тел­но ма­те­ри­а­л­но сти­му­ли­ра­не - пре­мии или над­нор­ме­но въз­наг­раж­де­ние);

3. до­пъл­ни­тел­ни­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния по чл. 3 - 6 от по­со­че­на­та на­ред­ба (за клас, за ра­бо­та при вред­ни ус­ло­вия, за но­щен труд и за по-ви­со­ка ква­ли­фи­ка­ция на ли­ца с на­у­ч­на сте­пен - док­тор или док­тор на на­у­ки­те), как­то и спе­ци­фич­ни­те до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния с пос­то­я­нен ха­рак­тер (зап­ла­ща­ни те­ку­що спо­ред от­ра­бо­те­но­то вре­ме), ко­и­то са оп­ре­де­ле­ни с ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор и/или с ВПРЗ;

4. до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за зва­ние за ра­бо­та при спе­ци­а­лен ре­жим в же­ле­зо­път­ния тран­с­порт;

5. до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние при вът­реш­но за­мес­т­ва­не по чл. 259 от Ко­дек­са на тру­да;

6. въз­наг­раж­де­ни­е­то, зап­ла­те­но при прес­той или по­ра­ди про­и­з­вод­с­т­ве­на не­о­б­хо­ди­мост по ал. 1 и 3 на чл. 267 от Ко­дек­са на тру­да;

7. ме­сеч­на­та част от из­п­ла­те­ни­те су­ми, свър­за­ни с ин­ф­ла­ци­я­та.

Раз­ли­ка­та меж­ду из­чис­ле­ни­те сред­с­т­ва за ра­бот­на зап­ла­та, ко­и­то не се об­ла­гат при тях­но­то ре­гу­ли­ра­не и фак­ти­чес­ки на­чис­ле­ни­те сред­с­т­ва за зап­ла­ти за три­ме­се­чи­е­то (шес­т­ме­се­чи­е­то) ня­ма за­кон­но ос­но­ва­ние да се раз­п­ре­де­ля под фор­ма­та на до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за ре­гу­ла­ция.

 

№ 26-00-275 от 28.07.2000 г.

 

При при­ла­га­не­то на чл. 10 от На­ред­ба­та за об­ра­зу­ва­не на сред­с­т­ва­та за ра­бот­на зап­ла­та в брут­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние се включ­ват ос­нов­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние и до­пъл­ни­тел­ни­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния с пос­то­я­нен ха­рак­тер, оп­ре­де­ле­ни с ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля, съг­лас­но § 8 от До­пъл­ни­тел­ни­те, пре­ход­ни­те и зак­лю­чи­тел­ни­те раз­по­ред­би на На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния.

 

До­пъл­ни­тел­ни­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния с пос­то­я­нен ха­рак­тер са те­зи по чл. З - 6 от по­со­че­на­та на­ред­ба, как­то и те­зи по ал. 1 на чл. 2 от нея, ко­и­то се по­лу­ча­ват те­ку­що, еже­ме­сеч­но в за­ви­си­мост от от­ра­бо­те­но­то вре­ме.

На­ред­ба­та за об­ра­зу­ва­не на сред­с­т­ва­та за ра­бот­на зап­ла­та се при­ла­га от всич­ки тър­гов­с­ки дру­жес­т­ва с над 50 на сто дър­жав­но или об­щин­с­ко учас­тие не­за­ви­си­мо от чис­ле­ност­та на пер­со­на­ла.





{START_COUNTER}