Заплащане при про­и­з­вод­с­т­во на не­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция

Заплащане при про­и­з­вод­с­т­во на не­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция

 

При про­и­з­вод­с­т­во на не­год­на про­дук­ция не по ви­на на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля той има пра­во на тру­до­во въз­наг­раж­де­ние ка­то за год­на про­дук­ция- чл. 268 от КТ.

 

При про­и­з­вод­с­т­во на на­пъл­но не­год­на про­дук­ция по ви­на на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля тру­до­во въз­наг­раж­де­ние не му се зап­ла­ща, а ко­га­то по ви­на на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля про­дук­ци­я­та от­го­ва­ря час­тич­но на ус­та­но­ве­ни­те изис­к­ва­ния за ка­чес­т­во (час­ти­чен брак), раз­ме­рът на тру­до­во­то му въз­наг­раж­де­ние се на­ма­ля­ва съ­о­б­раз­но год­ност­та на про­дук­ци­я­та.

В то­зи слу­чай, ако от­к­ло­не­ни­я­та от изис­к­ва­ни­я­та за ка­чес­т­во са от­с­т­ра­ни­ми, ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят мо­же да ги от­с­т­ра­ни за своя смет­ка, при ко­е­то след то­ва ще по­лу­чи тру­до­во въз­наг­раж­де­ние ка­то за год­на про­дук­ция.

 

Не­доб­ро­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция или ло­шо­ка­чес­т­ве­на ус­лу­га се счи­та вся­ка про­и­з­ве­де­на вещ или из­вър­ше­на ус­лу­га, ко­я­то не от­го­ва­ря на изис­к­ва­ни­я­та за ка­чес­т­во, ус­та­но­ве­ни в нор­ма­тив­ни­те ак­то­ве, стан­дар­ти­за­ци­он­ни­те до­ку­мен­ти, тех­ни­ко-ико­но­ми­чес­ко­то за­да­ние, тех­ни­чес­ка­та до­ку­мен­та­ция или ут­вър­де­ни­те об­раз­ци (мос­т­ри).

 

Съ­о­т­вет­с­т­ви­е­то на про­и­з­ве­де­на­та вещ или ус­лу­га с изис­к­ва­ни­я­та за ка­чес­т­во се оп­ре­де­ля от кон­т­рол­ни­те ор­га­ни по ка­чес­т­во­то или съ­о­т­вет­ни­те пре­ки ръ­ко­во­ди­те­ли или спе­ци­а­лис­ти, оп­ре­де­ле­ни от ра­бо­то­да­те­ля.

 

За да из­бег­не неб­ла­гоп­ри­я­т­ни­те пос­ле­ди­ци, ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят след­ва не­за­бав­но да уве­до­ми пре­кия си ръ­ко­во­ди­тел във всич­ки слу­чаи, ко­га­то ус­та­но­ви, че се про­и­з­веж­да или до­пус­ка не­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция. Ако той сто­ри то­ва и му бъ­де на­ре­де­но да про­дъл­жи да ра­бо­ти, то­га­ва от­го­вор­ност­та, съ­о­т­вет­но на­ма­ле­ни­е­то на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние би след­ва­ло да се по­не­се от ръ­ко­во­ди­те­ля, ко­и­то е дал на­реж­да­не­то.

 

На­чи­нът за на­ма­ля­ва­не на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние при про­и­з­вод­с­т­во на не­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция, вът­реш­ни­те до­ку­мен­ти, с ко­и­то се ус­та­но­вя­ва то­ва, е не­о­б­хо­ди­мо пред­ва­ри­тел­но да са оп­ре­де­ле­ни от ра­бо­то­да­те­ля.

 

На­ма­ля­ва­не­то на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние за про­и­з­ве­де­на не­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция или из­вър­ше­на не­ка­чес­т­ве­на ус­лу­га се при­ла­га не­за­ви­си­мо от иму­щес­т­ве­на­та от­го­вор­ност на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля по чл. 203 - 212 от Ко­дек­са на тру­да за пре­тър­пя­на­та от ра­бо­то­да­те­ля вре­да.

 





{START_COUNTER}