Заплащане при не­и­з­пъл­не­ние на тру­до­ви­те нор­ми

Заплащане при не­и­з­пъл­не­ние на тру­до­ви­те нор­ми

 

Ко­га­то ра­бот­ник или слу­жи­тел не из­пъл­ни тру­до­ви­те си нор­ми не по своя ви­на, той по­лу­ча­ва тру­до­во въз­наг­раж­де­ние спо­ред из­ра­бо­те­но­то, но не по-мал­ко от уго­во­ре­но­то въз­наг­раж­де­ние за пъл­но из­пъл­не­ние- чл. 266, ал. 1 от КТ.

 

Лип­са­та на ви­на на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля ще е на­ли­це, ко­га­то той ра­бо­ти при ор­га­ни­за­ци­он­но-тех­ни­чес­ки ус­ло­вия - ма­ши­ни, су­ро­ви­ни и дру­ги фак­то­ри, ко­и­то се раз­ли­ча­ват от те­зи, при ко­и­то ра­бо­то­да­те­лят е оп­ре­де­лил тру­до­ва­та нор­ма.

 

При не­и­з­пъл­не­ние на тру­до­ви­те нор­ми по ви­на на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля, той има пра­во на тру­до­во въз­наг­раж­де­ние спо­ред из­ра­бо­те­но­то.

 

Не­и­з­пъл­не­ние на тру­до­ви­те нор­ми по ви­на на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля ще е на­ли­це, ако той е пре­у­с­та­но­вил са­мо­вол­но ра­бо­та; на­пус­нал е ра­бот­но­то си мяс­то; из­к­лю­чил е по соб­с­т­ве­на ини­ци­а­ти­ва и без дру­га не­о­б­хо­ди­мост ма­ши­ни­те или съ­о­ръ­же­ни­я­та, с ко­и­то ра­бо­ти; спрял е ра­бо­та, по­ра­ди то­ва, че се за­ни­ма­ва с дру­ги не­ща или дейс­т­вия, нес­вър­за­ни със слу­жеб­ни­те му за­дъл­же­ния; без въз­ра­же­ние е при­ел да ра­бо­ти с не­ка­чес­т­ве­ни су­ро­ви­ни, ма­те­ри­а­ли или не­и­з­п­рав­ни ма­ши­ни и съ­о­ръ­же­ния и дру­ги от то­зи ха­рак­тер.

 

Във връз­ка с те­зи раз­по­ред­би е не­о­б­хо­ди­мо за слу­ча­и­те на на­ли­чие или лип­са на ви­на от стра­на на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля то­ва да бъ­де ус­та­но­ве­но или до­ку­мен­ти­ра­но с пър­вич­на­та от­чет­ност на пред­п­ри­я­ти­е­то и в съ­о­т­вет­с­т­вие с то­ва да се оп­ре­де­ля дъл­жи­мият раз­мер на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние.

 





{START_COUNTER}