Заплащане на до­пъл­ни­те­лен труд при съ­щия ра­бо­то­да­тел

Заплащане на до­пъл­ни­те­лен труд при съ­щия ра­бо­то­да­тел

 

Ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят мо­же да склю­чи тру­дов до­го­вор с ра­бо­то­да­те­ля, при ко­го­то ра­бо­ти за из­вър­ш­ва­не на ра­бо­та, ко­я­то не е в кръ­га на не­го­ви­те тру­до­ви за­дъл­же­ния, из­вън ус­та­но­ве­но­то за не­го ра­бот­но вре­ме - чл. 110 от КТ.

 

За при­ла­га­не­то на та­зи раз­по­ред­ба е не­о­б­хо­ди­мо пре­ди всич­ко ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят да има склю­чен ос­но­вен тру­дов до­го­вор с ра­бо­то­да­те­ля. Уго­ва­ря­не­то за из­вър­ш­ва­не и на дру­га ра­бо­та, ко­я­то не е в кръ­га на не­го­ви­те тру­до­ви за­дъл­же­ния из­вън ус­та­но­ве­но­то ра­бот­но вре­ме ста­ва с до­пъл­ни­те­лен тру­дов до­го­вор.

 

С не­го се оп­ре­де­ля мяс­то­то и ха­рак­те­ра на до­пъл­ни­тел­на­та ра­бо­та и тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние за нея по при­ла­га­на­та сис­те­ма на ра­бот­на­та зап­ла­та - спо­ред вре­мет­ра­е­не­то или спо­ред из­ра­бо­те­но­то.

 

В то­зи слу­чай ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят ня­ма пра­во на до­пъл­ни­тел­но въз­наг­раж­де­ние за про­дъл­жи­тел­на ра­бо­та съг­лас­но чл. 3, ал. 6 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния. Дру­ги до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния се оп­ре­де­лят, до­кол­ко­то съ­щес­т­ву­ват ос­но­ва­ния за тях­но­то по­луча­ва­не - нап­ри­мер до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд.

 

По­ла­га­не­то на до­пъл­ни­те­лен труд е заб­ра­не­но за ра­бот­ни­ци и слу­жи­те­ли, ко­и­то са ( чл. 112 от КТ):

а) во­да­чи на пре­воз­ни сред­с­т­ва;

б) за­е­ти в опас­ни или вред­ни за здра­ве­то ус­ло­вия - за ра­бо­та при съ­щи­те или дру­ги опас­ни или вред­ни ус­ло­вия;

в) оп­ре­де­ле­ни в за­кон или акт на Ми­нис­тер­с­кия съ­вет.

 

При сключ­ва­не на тру­до­ви до­го­во­ри за до­пъл­ни­те­лен труд е за­дъл­жи­тел­но да се спаз­ва ус­та­но­ве­на­та в чл. 152 от КТ неп­ре­къс­на­та меж­дуд­нев­на по­чив­ка от 12 ча­са и меж­ду­сед­мич­на по­чив­ка от 48 или 24 ча­са, съг­лас­но чл. 153 от Ко­дек­са на тру­да.

 

Най-об­що фор­му­ли­ра­на, въз­мож­ност­та за до­пъл­ни­те­лен труд е ог­ра­ни­че­на до 4 ча­са в ра­бот­ни­те дни.

 

Ос­вен то­ва е не­о­б­хо­ди­мо да е без­с­пор­но, че до­пъл­ни­тел­на­та ра­бо­та, за ко­я­то е склю­чен до­пъл­ни­тел­ният тру­дов до­го­вор е из­вън тру­до­ви­те за­дъл­же­ния по ос­нов­ния тру­дов до­го­вор, за­що­то в про­ти­вен слу­чай ще е на­ли­це из­вън­ре­ден труд, кой­то след­ва да се зап­ла­ща ка­то та­къв със съ­о­т­вет­но­то уве­ли­че­ние.

 

В слу­чая, не ед­но­род­ният ха­рак­тер на тру­да е кри­те­ри­ят, а об­с­то­я­тел­с­т­во­то вклю­че­на ли е до­пъл­ни­тел­на­та ра­бо­та в кръ­га на за­дъл­же­ни­я­та на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля по ос­нов­на­та ра­бо­та.

 

Въз­наг­раж­де­ни­е­то по­лу­че­но за пред­ход­ния (или пос­лед­ния) ме­сец по тру­дов до­го­вор за до­пъл­ни­те­лен труд по чл. 110 от Ко­дек­са на тру­да са­мос­то­я­тел­но се взи­ма пред­вид при оп­ре­де­ля­не въз­наг­раж­де­ни­е­то за пла­тен го­ди­шен от­пуск за съ­о­т­вет­на­та го­ди­на и се зап­ла­ща за тол­ко­ва дни от пла­те­ния го­ди­шен от­пуск, кол­ко­то съ­о­т­вет­с­т­ват на броя на ме­се­ци­те, през ко­и­то е ра­бо­те­но по тру­до­вия до­го­вор за до­пъл­ни­те­лен труд.

 

При­мер:

 

Работник с ос­нов­но ме­сеч­но въз­наг­раж­де­ние 180 лв. и 12 % за про­дъл­жи­тел­на ра­бо­та и пра­во на пла­тен го­ди­шен от­пуск от 18 ра­бот­ни дни е склю­чил до­пъл­ни­те­лен тру­дов до­го­вор по чл. 110 от Ко­дек­са на тру­да за ра­бо­та по 2 ча­са на ден в из­вън­ра­бот­но вре­ме за сор­ти­ра­не и опа­ко­ва­не на спеш­на по­ръч­ка за из­нос за ме­се­ци­те май и юни, ко­и­то са съ­о­т­вет­но с 20 и 22 ра­бот­ни дни. По до­пъл­ни­тел­ния тру­дов до­го­вор му е оп­ре­де­ле­но днев­но въз­наг­раж­де­ние от 2 лв.

 

Работникът из­ли­за в пла­тен го­ди­шен от­пуск от 1 юли ка­то ме­сец юли е с 23 ра­бот­ни дни.

 

Въз­наг­раж­де­ни­е­то за от­пуск в то­зи слу­чай ще се из­чис­ли, как­то след­ва:

 

Ос­нов­но ме­сеч­но въз­наг­раж­де­ние                        180 лв.

3а про­дъл­жи­тел­на ра­бо­та (180 лв. х 12 %)              21,60 лв.

Брут­но ме­сеч­но въз­наг­раж­де­ние за м. юни           201,60 лв.

 

Сред­нод­нев­но брут­но ме­сеч­но въз­наг­раж-

­            де­ние за м. юни (201.60 лв. : 22 дн.)                          9,16 лв.

 

Ко­ри­ги­ран раз­мер на сред­нод­нев­но­то

            брут­но въз­наг­раж­де­ние съ­о­б­раз­но раз­ли­ка­та

            в броя на ра­бот­ни­те дни през м. юни и юли

            (22 дни: 23 дн.) х 9,16 лв.                                           8,76 лв.

 

Въз­наг­раж­де­ние за 18 дни пла­тен от­пуск

            през м. юли (18 дн. х 8.76 лв)                                157,68 лв.

 

Към въз­наг­раж­де­ни­е­то за пла­тен от­пуск от 157,68 лв., ко­е­то е из­чис­ле­но по об­щия ред ще се зап­ла­ти и до­пъл­ни­тел­но за 3 дни от от­пус­ка, ко­и­то съ­о­т­вет­с­т­ват на два­та ме­се­ца, през ко­и­то е ра­бо­те­но по тру­дов до­го­вор за до­пъл­ни­те­лен труд (18 дни : 12 мес. х 2 мес.) от­дел­но още по 2 лв. на ден или об­що 6 лв.





{START_COUNTER}