Зап­ла­ща­не тру­да на не­пъл­но­лет­ни ли­ца

Зап­ла­ща­не тру­да на не­пъл­но­лет­ни ли­ца

 

За ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те, не­на­вър­ши­ли 18 го­ди­ни ра­бо­то­да­те­лят е длъ­жен да по­ла­га осо­бе­ни гри­жи ка­то им оси­гу­ря­ва об­лек­че­ни ус­ло­вия на ра­бо­та, ус­ло­вия за при­до­би­ва­не и по­ви­ша­ва­не на про­фе­си­о­нал­на­та ква­ли­фи­ка­ция, как­то и оси­гу­ря­ва­не на здра­вос­лов­ни и бе­зо­пас­ни ус­ло­вия на труд- чл. 305 от КТ.

 

Ра­бот­но­то вре­ме на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те, не­на­вър­ши­ли 18 го­ди­ни е 35 ча­са сед­мич­но и 7 ча­са днев­но при пет­д­нев­на ра­бот­на сед­ми­ца.

 

Тъй ка­то ста­ва въп­рос за ус­та­но­ве­но със за­ко­на на­ма­ле­но ра­бот­но вре­ме, то за то­ва вре­ме те­зи ли­ца след­ва да по­лу­ча­ват пъл­ния раз­мер на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние за съ­ща­та ра­бо­та, из­пъл­ня­ва­на от пъл­но­лет­ни ра­бот­ни­ци и слу­жи­те­ли при пъл­но ра­бот­но вре­ме.

 

Съг­лас­но чл. 140, ал. 2 от Ко­дек­са на тру­да за те­зи ра­бот­ни­ци и слу­жи­те­ли но­щен е тру­дът, по­ла­ган меж­ду 20.00 ч. до 06.00 ч.

 

Ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те не­на­вър­ши­ли 18 го­ди­ни имат пра­во на пла­тен го­ди­шен от­пуск в раз­мер не по-мал­ко от 26 ра­бот­ни дни, вклю­чи­тел­но и за ка­лен­дар­на­та го­ди­на, през ко­я­то на­вър­ш­ват 18 го­ди­ни.

 

Тряб­ва да се има пред­вид, че ми­ни­мал­на­та въз­раст за при­е­ма­не на ра­бо­та е 16 го­ди­ни. Заб­ра­не­но е при­е­ма­не­то на ра­бо­та на ли­ца, не­на­вър­ши­ли 16 го­ди­ни. По из­к­лю­че­ние мо­гат да се при­е­мат на ра­бо­та и ли­ца от 15 до 16 го­ди­ни за из­вър­ш­ва­не на ра­бо­ти, ко­и­то са ле­ки и не са опас­ни или вред­ни за здра­ве­то и за пра­вил­но­то им фи­зи­чес­ко, ум­с­т­ве­но и нрав­с­т­ве­но раз­ви­тие.

 

Ли­ца­та, не­на­вър­ши­ли 16 го­ди­ни се при­е­мат на ра­бо­та след об­с­то­ен ме­ди­цин­с­ки прег­лед и ме­ди­цин­с­ко зак­лю­че­ние, че са год­ни да из­вър­ш­ват съ­о­т­вет­на­та ра­бо­та и тя ня­ма да ув­ре­ди здра­ве­то и да поп­ре­чи на пра­вил­но­то им фи­зи­чес­ко и ум­с­т­ве­но раз­ви­тие.

Ли­ца­та не­на­вър­ши­ли 16 го­ди­ни се при­е­мат на ра­бо­та с раз­ре­ше­ние на Ин­с­пек­ци­я­та по тру­да за все­ки от­де­лен слу­чай.

 

Заб­ра­не­но е при­е­ма­не­то на ли­ца от 16 до 18 го­ди­ни на теж­ки, вред­ни и опас­ни ра­бо­ти. Ли­ца от 16 до 18 го­ди­ни се при­е­мат на ра­бо­та след об­с­то­ен, пред­ва­ри­те­лен ме­ди­цин­с­ки прег­лед и ме­ди­цин­с­ко зак­лю­че­ние, ко­е­то ус­та­но­вя­ва год­ност­та им да из­вър­ш­ват съ­о­т­вет­на­та ра­бо­та.

 

Ли­ца­та от 16 до 18 го­ди­ни се при­е­мат на ра­бо­та с раз­ре­ше­ние на Ин­с­пек­ци­я­та по тру­да за все­ки от­де­лен слу­чай.

 

За не­пъл­но­лет­ни ли­ца е заб­ра­не­на ра­бо­та­та, ко­я­то е:

а) из­вън тех­ни­те фи­зи­чес­ки или пси­хи­чес­ки въз­мож­нос­ти;

б) свър­за­на с из­ла­га­не на вред­но фи­зи­чес­ко, би­о­ло­гич­но или хи­мич­но въз­дейс­т­вие, осо­бе­но с ток­сич­ни, кан­це­ро­ге­ни аген­ти или аген­ти, при­чи­ня­ва­щи нас­лед­с­т­ве­но ге­не­тич­но или вът­ре­у­т­роб­но ув­реж­да­не;

в) свър­за­на с вред­нос­ти, ко­и­то по ка­къв­то и да е друг на­чин оказ­ват пос­то­ян­но неб­ла­гоп­ри­я­т­но въз­дейс­т­вие вър­ху здра­ве­то;

г) в ус­ло­ви­я­та на ра­ди­а­ция;

д) при из­к­лю­чи­тел­но нис­ки или ви­со­ки тем­пе­ра­ту­ри, шум или виб­ра­ции;

е) свър­за­на с риск от тру­до­ви зло­по­лу­ки, за ко­и­то се пред­по­ла­га, че не мо­гат да бъ­дат осъз­на­ти или из­бег­на­ти от не­пъл­но­лет­ния по­ра­ди не­го­ва­та фи­зи­чес­ка или пси­хи­чес­ка нез­ря­лост.

 

Спи­съ­кът на ра­бо­ти­те по бук­ви “а” - “е”, как­то и на ра­бо­ти­те, на ко­и­то по из­к­лю­че­ние мо­гат да бъ­дат при­е­ма­ни ли­ца от 15 до 16 го­ди­ни се из­да­ва от ми­нис­тъ­ра на тру­да и со­ци­а­л­на­та по­ли­ти­ка и ми­нис­тъ­ра на здра­ве­о­паз­ва­не­то.





{START_COUNTER}