Зап­ла­ща­не при тру­дов до­го­вор за минимум пет ра­бот­ни дни

Зап­ла­ща­не при тру­дов до­го­вор за минимум пет ра­бот­ни дни

 

С чл. 114 от КТ е съз­да­де­на въз­мож­ност да се сключ­ват тру­до­ви до­го­во­ри за ра­бо­та през оп­ре­де­ле­ни дни от ме­се­ца. Ко­га­то ли­це­то ра­бо­ти при един и същ ра­бо­то­да­тел най-малко 5 ра­бот­ни дни или 40 ча­са в ме­се­ца - пос­ле­до­ва­тел­но или раз­по­къ­са­но, вре­ме­то след 2009 г. се приз­на­ва за тру­дов стаж.

 

То­ва е осо­бен вид тру­до­во пра­во­о­т­но­ше­ние с крат­кот­рай­на ме­сеч­на про­дъл­жи­тел­ност, ко­е­то оба­че не е ог­ра­ни­че­но по про­дъл­жи­тел­ност във вре­ме­то.

 

За­ко­но­ва­та раз­по­ред­ба да­ва въз­мож­ност за сключ­ва­не на тру­дов до­го­вор за ра­бо­та под­нев­но до 5 ра­бот­ни дни в ме­се­ца, ко­и­то мо­гат да бъ­дат пос­ледо­ва­тел­ни, а мо­гат да бъ­дат и пет оп­ре­де­ле­ни дни в ме­се­ца.

 

Ос­вен то­ва та­къв тру­дов до­го­вор мо­же да бъ­де склю­чен нап­ри­мер за ра­бо­та ежед­нев­но през це­лия ме­сец по 1 час и 40 мин., при ко­е­то и при 24 ра­бот­ни дни не се над­ви­ша­ват 40 ча­са.

 

Или за ра­бо­та през ден или по оп­ре­де­лен гра­фик, ка­то и в то­зи слу­чай ра­бо­та­та не мо­же да про­дъл­жа­ва по­ве­че от 40 ча­са в ме­се­ца.

 

Тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние при ра­бо­та по тру­дов до­го­вор, склю­чен по чл. 114 от Ко­дек­са на тру­да, се оп­ре­де­ля по об­щия ред, ка­то се съ­о­б­ра­зя­ва с раз­ме­ра на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние за ана­ло­гич­на ра­бо­та при пъл­но ра­бот­но вре­ме.

 

При не­о­б­хо­ди­мост от ус­та­но­вен ме­се­чен раз­мер на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние да се оп­ре­де­ли дне­вен раз­мер се пол­з­ва ка­то де­ли­тел сред­но­ме­сеч­ни­ят брой на ра­бот­ни­те дни за съ­о­т­вет­на­та го­ди­на.

 

Ча­со­ви­ят раз­мер на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние се по­лу­ча­ва, ка­то днев­ният раз­мер се раз­де­ли на нор­мал­на­та про­дъл­жи­тел­ност на днев­но­то ра­бот­но вре­ме. Ли­ца­та, склю­чи­ли та­къв тру­дов до­го­вор имат пра­во на об­що ос­но­ва­ние на до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за про­дъл­жи­тел­на ра­бо­та, при ус­ло­вие че не по­лу­ча­ват то­ва до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние по друг тру­дов до­го­вор за пъл­но ра­бот­но вре­ме.

 

То­ва про­и­з­ти­ча от раз­по­ред­ба­та на чл. 3, ал. 6 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния. Дру­ги до­пъл­ни­тел­ни въз­наг­раж­де­ния мо­гат да се уго­во­рят, ако са на­ли­це ус­ло­ви­я­та оп­ре­де­ле­ни за тях­но­то по­лу­ча­ва­не.





{START_COUNTER}