Зап­ла­ща­не при ко­ман­ди­ров­ка

Зап­ла­ща­не при ко­ман­ди­ров­ка

 

На ко­ман­ди­ро­ва­ни­те ра­бот­ни­ци и слу­жи­те­ли за вре­ме­то на ко­ман­ди­ров­ка, ос­вен път­ни, днев­ни и квар­тир­ни па­ри се зап­ла­ща и по­ла­га­що­то се брут­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние, съг­лас­но чл. 121 и чл. 215 от КТ.

 

Брут­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние се оп­ре­де­ля от уго­во­ре­ни­те с тру­до­вия до­го­вор ос­нов­но ме­сеч­но въз­наг­раж­де­ние или въз­наг­раж­де­ни­е­то, зап­ла­ща­но спо­ред из­ра­бо­те­но­то за 100 на сто из­пъл­не­ние на тру­до­ва­та нор­ма, как­то и до­пъл­ни­тел­ни­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния с пос­то­я­нен ха­рак­тер (за про­дъл­жи­тел­на ра­бо­та, за на­у­ч­на сте­пен и др.)

 

Ко­га­то в мяс­то­то на ко­ман­ди­ров­ка­та се из­вър­ш­ва ра­бо­та, ко­я­то се зап­ла­ща спо­ред из­ра­бо­те­но­то, ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят има пра­во да по­лу­чи ка­то раз­ли­ка по-ви­со­ко­то въз­наг­раж­де­ние (над­нор­ме­но въз­наг­раж­де­ние), ко­е­то е из­ра­бо­тил.

 

Ос­вен то­ва има пра­во и на до­пъл­ни­тел­ни тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния за но­щен труд и за из­вън­ре­ден труд или за ус­ло­вия на труд, ако се по­ла­га та­къв труд или е ра­бо­тил при вред­ни ус­ло­вия.

 

При не­и­з­пъл­не­ние на тру­до­ви­те нор­ми, при прес­той и при про­и­з­вод­с­т­во на не­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция се при­ла­гат раз­по­ред­би­те на чл. 266, 267 и 268 от Ко­дек­са на тру­да.

 

Ко­га­то ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят е ко­ман­ди­ро­ван да ра­бо­ти при друг ра­бо­то­да­тел за не­го­ва смет­ка, от­но­ше­ни­я­та меж­ду два­ма­та ра­бо­то­да­те­ли се уреж­дат с до­го­вор, а тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние се из­п­ла­ща от ра­бо­то­да­те­ля, с когото ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят е в тру­до­во пра­во­о­т­но­ше­ние.

 

По­со­че­ни­те прин­ци­пи след­ва да се при­ла­гат при ко­ман­ди­ров­ки по На­ред­ба­та за ко­ман­ди­ров­ки­те в стра­на­та, как­то и при ко­ман­ди­ров­ки­те до 30 ка­лен­дар­ни дни или спе­ци­а­ли­за­ции до 90 ка­лен­дар­ни дни по На­ред­ба­та за слу­жеб­ни­те ко­ман­ди­ров­ки и спе­ци­а­ли­за­ции в чуж­би­на. При из­п­ра­ща­не на ра­бо­та в чуж­би­на над 30 дни мо­же да се при­ла­га и На­ред­ба­та за тру­до­ви­те и оси­гу­ри­тел­ни от­но­ше­ния на бъл­гар­с­ки граж­да­ни, из­п­ра­те­ни на ра­бо­та в чуж­би­на от бъл­гар­с­ки ра­бо­то­да­те­ли, при­е­та с ПМС № 162 от 1992 г.

 

Съг­лас­но чл. 55 от дейс­т­ва­ща­та се­га На­ред­ба за слу­жеб­ни­те ко­ман­ди­ров­ки и спе­ци­а­ли­за­ции в чуж­би­на, при спе­ци­а­ли­за­ция за смет­ка на пред­п­ри­я­ти­е­то над 90 дни, след то­зи срок из­п­ра­те­ни­те на спе­ци­а­ли­за­ция по­лу­ча­ват 45 на сто от оп­ре­де­ле­но­то им ос­нов­но ме­сеч­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние и по­ла­га­щи­те се до­пъл­ни­тел­ни въз­наг­раж­де­ния.





{START_COUNTER}