Задължения за поддържане на определени книги и дневници от работодателите

Задължения за поддържане на определени книги и дневници от работодателите

 

 I. ИЗДАВАНЕ НА “РЕВИЗИОННА КНИГА”

 

Книгата трябва да бъде заверена от съответната Дирекция "Областна инспекция по труда".

 

Регистрацията е задължителна.

 

Служи за вписване на констатациите и предписанията на контролните органи за спазване на трудовото законодателство. Книгата трябва да бъде прономерована, прошнурована и заверена с подписа на работодателя, преди да бъде занесена в Д “ОИТ” за регистрация.

 

 

II. ДНЕВНИК ЗА ИЗДАДЕНИТЕ ТРУДОВИ КНИЖКИ

 

Регламентиран е в чл. 1, ал. 5 на Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж, като в Приложение № 1 от Наредбата е утвърдена форма на Дневника за издаване на трудови книжки.

 

Дневникът се изготвя и заверява от работодателя.

 

Изготвянето е задължително.

 

Служи за опис на издадените от работодателя Трудови книжки и данни за тяхното движение: предаването им от работника или служителя, при възникването на трудовото правоотношение, както и връщането им на работника или служителя при прекратяване на трудовото правоотношение, като последното обстоятелство се удостоверява с подписа на получилия книжката работник, служител или упълномощено от тях лице. Дневника трябва да бъде прономерован и заверен с подписа на работодателя.

 

Работодателят е длъжен да съхранява дневника и неполучените трудови книжки за период от 50 години.

 

Въпросите свързани с трудовата книжка и трудовия стаж се регламентират от чл.чл. 347 - 355 на КТ и Наредбата за трудовите книжки и трудовия стаж. Особено внимание следва да се обърне на разпоредбите на чл. 349, ал. 2 от КТ и чл. 6 от НТКТС, относно точното и своевременно вписване на необходимите данни в трудовата книжка и нейното движение, тъй като съгласно чл. 226 от КТ, работодателят и виновните длъжностни лица отговарят имуществено при неизпълнение на законово определените задължения в тази насока.

 

III. ДНЕВНИК ЗА РЕГИСТРИРАНЕ НА ТРУДОУСТРОЕНИТЕ ЛИЦА

Регламентиран е в чл. 2, ал. 3 на Наредба за трудоустрояване.

 

Дневника се изготвя и заверява от работодателя.

 

Задължително е изготвянето на такъв дневник за работодатели с повече от 50 работни места, за които важи и задължението да изготвят списък с работни места за трудоустроени лица.

 

Съгласно чл. 315 от КТ, работодател с повече от 50 работни места е задължен ежегодно да определя работни места, подходящи за трудоустрояване на работници/служители с намалена работоспособност. Минималният размер на тези работни места се определя от Наредба № 8 за определяне на работните места, подходящи за трудоустрояване на лица с намалена трудоспособност. Режимът по трудоустрояването на работници и служители се регламентира от чл.чл. 314 - 320 на КТ и Наредбата за трудоустрояване.

 

Създава се за неопределен срок.

 

IV. СПЕЦИАЛНА КНИГА (ДНЕВНИК) ЗА ОТЧИТАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНИЯ ТРУД

 

Регламентирана е в чл. 149, ал. 1 на КТ и чл. 18 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските (Обн. ДВ бр. 6 от 23.01.1987 г., посл. изм. бр. 38 от 1994 г.).

 

Книгата (Дневника) се изготвя и заверява от работодателя.

 

Задължително се създава, независимо дали се полага или не извънреден труд.

 

Положеният извънреден труд се вписва в дневника и се отчита всяко полугодие пред съответната инспекция по труда (чл. 149, ал. 2 от КТ).

 

Извънредният труд е забранен (чл. 143, ал. 2 на КТ). По изключение той се допуска в случаи изрично посочени в чл. 144 на КТ. Режимът на полагането на извънредния труд се регламентира от чл.чл. 146 - 150 на КТ и раздел ІІІ на НРВПО.

 

С влизане в сила на измененията и допълненията на КТ от 31.03.2001год. е отменен разрешителният режим по чл. 145 на КТ, според който работодателят имаше задължение, да иска предварително разрешение от инспекция по труда, при полагането на извънреден труд за усилена сезонна работа.

 

Създава се за неопределен срок.

 

V. СПЕЦИАЛНА КНИГА ЗА ОТЧИТАНЕ УДЪЛЖАВАНЕТО, СЪОТВЕТНО КОМПЕНСИРАНЕТО НА РАБОТНОТО ВРЕМЕ

 

Регламентирана e в чл. 136а, ал. 2 на КТ и Наредбата за работното време, почивките и отпуските, (Обн. ДВ бр. 6 от 23.01.1987 г., посл. изм. бр. 38 от 1994 г.).

 

Книгата се изготвя и заверява от работодателя.

 

Задължителна е от момента, в който предприятието или дружеството започнат дейността си. Задълженията на работодателя са свързани с издаването на книгата, с определянето, чрез заповед, на длъжностното лице, което да вписва данните в нея, както и задължение за уведомяването на Дирекция "Областна инспекция по труда" за издадената заповед за удължаване на работното време.

 

С извършената промяна в КТ, от 31.03.2001 год. е дадена правна възможност на работодателя за удължаване на редовното работното време (чл. 136а на КТ). Съгласно правната норма удължаването на работното време през определен период /но не повече от 60 работни дни през една календарна година или не повече от 20 последователни работни дни/ следва да се компенсира с намаляването на работното време в срок до 4 месеца за всеки удължен работен ден.

 

Тази промяна в работното време се отразява в специалната книга за отчитане, като вписването се извършва от определено със заповед на работодателя длъжностно лице (съгл. чл. 8, ал. 4 от НРВПО). Два работни дни преди да предприеме удължаване на работното време, работодателят е задължен да уведоми съответната инспекция по труда (136а, ал. 1 на КТ и чл. 8, ал. 2 от НРВПО).

 

Създава се за неопределен срок.

 

VI. КНИГИ ЗА ИНСТРУКТАЖ

 

Регламентирани са в чл. 281, ал. 2 и ал. 5 на КТ, чл. 6 на Наредба № 3 за инструктажа на работниците и служителите по безопасност, хигиена на труда и противопожарна охрана (ДВ бр. 44 от 21.05.1996 г.)

 

Книгите се изготвят (може да се закупят от книжарниците, тъй като се продават готови образци) и заверяват от работодателя.

 

Задължителен от момента, в който предприятието или дружеството започнат дейността си. Задълженията на работодателя са свързани с издаването на книгите за инструктаж (първоначален, периодичен, ежедневен), с определянето чрез заповед на длъжностни лица, които да провеждат видовете инструктаж, както и да вписват данните за проведения инструктаж в книгите.

 

Съгласно чл. 281, ал. 5 на КТ, работодателят е задължен да организира провеждането на периодично обучение или инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Проведените инструктажи се документират в Книга за инструктаж.

 

Редът и периодичността на провеждане на инструктажа и обучението, както и утвърдената форма на инструктажните книги се определя от Наредба № 3 за инструктажа на работниците и служителите по безопасност, хигиена на труда и противопожарната охрана.

 

Създава се за неопределен срок.

 





{START_COUNTER}