Допълнителното трудово възнаграждение за по-висока лична квалификация на лице с научна степен

№ 03-151 от 21.04.2006 г. относно допълнителното трудово възнаграждение за по-висока лична квалификация на лице с научна степен

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
        
        За да е налице право за получаване на допълнително месечно трудово възнаграждение за по-висока лична квалификация (научна степен, следдипломна квалификация и др.) по реда на чл. 5 от Наредбата за допълнителните и други трудови възнаграждения, е необходимо да бъдат изпълнени следните условия:
        - лицето да има научна степен доктор или доктор на науките;
        - научната степен да е от естество, свързано с изпълняваната работа.
        Особеност на разглежданото допълнително възнаграждение е това, че за лицата, които имат право на него, често са налице и двете основания за получаването му. В този случай се прилага хипотезата, визирана в чл. 5, ал. 2 на Наредбата за допълнителните и други възнаграждения (НДДТВ), т. е. лицето получава най-благоприятното допълнително месечно възнаграждение - размерът, който е определен за доктор на науките.
        Предвид горното се счита, че ако лицето притежава по-висока лична квалификация - научна степен и тя е свързана с изпълняваната работа по договора, то има право на допълнително трудово възнаграждение по реда на чл. 5 НДДТВ в размер не по-малък от установения в разпоредбата, а в по-голям размер, ако такъв е предвиден в КТД или във вътрешен акт на висшето училище или, ако е договорен с индивидуалния трудовия договор.
        Работодателят е този, който определя изискванията за заемане на длъжността, чрез определянето им в щатното разписание и длъжностната характеристика (вкл. за съответствие с тематиката на дисертацията), ако няма изисквания за съответната длъжност, установени с нормативен акт. Негова е и преценката за всеки конкретен случай, дали по-високата лична квалификация на лице с научна степен е свързана с изпълняваната работа. Работодателят установява, дали по-високата лична квалификация има непосредствена и постоянна приложимост в изпълняваната от лицето работа.




{START_COUNTER}