До­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд

До­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд

 

За все­ки от­ра­бо­тен но­щен час или част от не­го меж­ду 22 ч и 6 ч. на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те се зап­ла­ща до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд в раз­мер не по-ма­лък от 0,072 лв.- чл. 244, т. 2 от Ко­дек­са на тру­да в чл. 6 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния

 

С из­ме­не­ни­е­то на чл. 140, ал. З от Ко­дек­са на тру­да в си­ла от 31 март 2001 г. за не­пъл­но­лет­ни­те ра­бот­ни­ци и слу­жи­те­ли, но­щен е тру­дът от 20 ч. до 06 ч.

 

Та­зи раз­по­ред­ба се при­ла­га не­за­ви­си­мо от ха­рак­те­ра на смя­на­та - нощ­на или сме­се­на, приз­на­та за днев­на.

 

Един­с­т­ве­но­то изис­к­ва­не за зап­ла­ща­не на то­ва до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние е да има от­ра­бо­те­но вре­ме меж­ду 22 ч. и 6 ч.

 

До­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд се зап­ла­ща и ко­га­то не е уго­во­рен из­рич­но не­го­вият раз­мер в ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор, сти­га да е въз­ник­на­ло ос­но­ва­ние за зап­ла­ща­не­то му.

 

В то­зи слу­чай се при­ла­гат раз­ме­ри­те на до­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд за съ­о­т­вет­на­та ра­бо­та, про­и­з­вод­с­т­во, дей­ност и др., оп­ре­де­ле­ни с ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор или вът­реш­ни­те пра­ви­ла за ра­бот­на­та зап­ла­та, а ако ня­ма та­ки­ва се при­ла­га ми­ни­мал­ният раз­мер на то­ва до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние, ус­та­но­вен в на­ред­ба­та.

 

До­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд се на­чис­ля­ва въз ос­но­ва на дан­ни­те по пър­вич­на­та от­чет­ност на пред­п­ри­я­ти­е­то за от­ра­бо­те­но­то вре­ме от ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те. То­ва до­пъл­ни­тел­но въз­наг­раж­де­ние се на­чис­ля­ва в от­дел­на ко­ло­на на ве­до­мос­ти­те и се по­соч­ва в от­де­лен ред на фи­шо­ве­те за зап­ла­ти.

 

То­ва до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние е не­за­ви­си­мо и раз­лич­но от уве­ли­че­но­то зап­ла­ща­не на нощ­ния труд по чл. 261 от Ко­дек­са на тру­да.

 

То­ва оз­на­ча­ва, че до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд се зап­ла­ща и на ли­ца­та, чи­и­то тру­дов до­го­вор и ос­нов­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние са оп­ре­де­ле­ни за ра­бо­та са­мо през нощ­та (но­щен па­зач, но­щен въз­пи­та­тел и др.).

 

При­мер:

 

Работник има склю­чен тру­дов до­го­вор за ра­бо­та в рес­то­рант от 11.30 ч. до 14.30 ч. и от 19 ч. до 24 ч. с ос­нов­но ме­сеч­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние 200 лв. и 6 % до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за про­дъл­жи­тел­на ра­бо­та.

 

През ме­сец с 22 ра­бот­ни дни той е от­ра­бо­тил всич­ки дни в рам­ки­те на ра­бот­но­то вре­ме по тру­до­вия до­го­вор.

 

Ако му се зап­ла­ща са­мо спо­ред вре­мет­ра­е­не­то на ра­бо­та­та, той ще по­лу­чи:

 

- ос­нов­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за ме­се­ца                          200 лв.

- до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за

            про­дъл­жи­тел­на ра­бо­та (200 лв. х 6 %)                        12 лв.

- ми­ни­мал­но до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­-

            де­ние за но­щен труд (22 дни х 2 ч. х 0.072 лв.)        3.17 лв.

 

За­бе­леж­ка: До­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд е оп­ре­де­ле­но по за­дъл­жи­тел­ния ми­ни­ма­лен раз­мер от 0.072 лв., ка­то ня­ма преч­ка по-ви­сок раз­мер да бъ­де до­го­во­рен в ко­лек­тив­ния или ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор.





{START_COUNTER}