ДТВ и по­жиз­не­но въз­наг­раж­де­ние за ака­де­мич­но зва­ние

До­пъл­ни­тел­но тру­до­во и по­жиз­не­но въз­наг­раж­де­ние за ака­де­мич­но зва­ние

 

С Пос­та­нов­ле­ние № 203 на Ми­нис­тер­с­кия съ­вет от 1996 г. за оп­ре­де­ля­не на до­пъл­ни­тел­но ме­сеч­но по­жиз­не­но въз­наг­раж­де­ние на ака­де­ми­ци и член-ко­рес­пон­ден­ти се промени ре­дът и раз­ме­рът на по­лу­ча­ва­не­то на то­ва въз­наг­раж­де­ние, кой­то пре­ди то­ва бе­ше рег­ла­мен­ти­ран в чл. 5 на На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния.

 

Ос­но­ва­ние за оп­ре­де­ля­не­то му се съ­дър­жа в чл. 8, ал. 1 от За­ко­на за Бъл­гар­с­ка­та ака­де­мия на на­у­ки­те, къ­де­то е пред­ви­де­но на из­б­ра­ни­те за член-ко­рес­пон­ден­ти или за ака­де­ми­ци да се зап­ла­ща по­жиз­не­но до­пъл­ни­тел­но ме­сеч­но въз­наг­раж­де­ние в раз­ме­ри, оп­ре­де­ле­ни от пра­ви­тел­с­т­во­то.

 

Пра­во­то за по­лу­ча­ва­не на то­ва въз­наг­раж­де­ние въз­ник­ва от да­та­та на из­бо­ра от съб­ра­ни­е­то на ака­де­ми­ци­те на Бъл­гар­с­ка­та ака­де­мия на на­у­ки­те.

 

Въз ос­но­ва на то­ва се из­да­ва пре­пис от про­то­кол­но­то ре­ше­ние от съб­ра­ни­е­то за из­бо­ра от Бъл­гар­с­ка­та ака­де­мия на на­у­ки­те.

 

До­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во и по­жиз­не­но ме­сеч­но въз­наг­раж­де­ние е в раз­мер:

а) за ака­де­мик - 120 лв.;

б) за член-ко­рес­пон­дент - 90 лв.

 

То­ва до­пъл­ни­тел­но въз­наг­раж­де­ние не мо­же да се по­лу­ча­ва ед­нов­ре­мен­но с до­пъл­ни­тел­но­то ме­сеч­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за на­у­ч­на сте­пен, т.е. спаз­ва се прин­ци­път, че се по­лу­ча­ва по-бла­гоп­ри­я­т­но­то по раз­мер.

 

На ли­ца­та, ко­и­то ра­бо­тят по тру­до­во пра­во­о­т­но­ше­ние в сис­те­ма­та на Бъл­гар­с­ка­та ака­де­мия на на­у­ки­те то­ва до­пъл­ни­тел­но въз­наг­раж­де­ние се оп­ре­де­ля с тру­до­вия до­го­вор или до­пъл­ни­тел­но спо­ра­зу­ме­ние към не­го и се из­п­ла­ща от па­раг­раф “Зап­ла­ти и въз­наг­раж­де­ния на пер­со­на­ла, на­ет по тру­до­ви пра­во­о­т­но­ше­ния”.

 

Вър­ху не­го се пра­вят оси­гу­ри­тел­ни внос­ки за дър­жав­но об­щес­т­ве­но оси­гу­ря­ва­не и се об­ла­га с да­нък за­е­д­но с ме­сеч­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние по За­ко­на за об­ла­га­не до­хо­ди­те на фи­зи­чес­ки­те ли­ца.

 

На ли­ца­та, ко­и­то не са в тру­до­ви пра­во­о­т­но­ше­ния (пен­си­о­не­ри и др.) то­ва до­пъл­ни­тел­но въз­наг­раж­де­ние се оп­ре­де­ля със за­по­вед на пред­се­да­те­ля на Бъл­гар­с­ка­та ака­де­мия на на­у­ки­те и се из­п­ла­ща по­жиз­не­но от па­раг­раф “Дру­ги въз­наг­раж­де­ния и пла­ща­ния за пер­со­на­ла” по бю­дже­та на Бъл­гар­с­ка­та ака­де­мия на на­у­ки­те.

 

За въз­наг­раж­де­ни­е­то, из­п­ла­те­но на те­зи ли­ца не се пра­вят оси­гу­ри­тел­ни внос­ки за дър­жав­но об­щес­т­ве­но оси­гу­ря­ва­не, но то под­ле­жи на об­ла­га­не по За­ко­на за об­ла­га­не до­хо­ди­те на фи­зи­чес­ки­те ли­ца.





{START_COUNTER}