ДТВ за ра­бо­та при вред­ни или при дру­ги спе­ци­фич­ни ус­ло­вия на труд

До­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за ра­бо­та при вред­ни или при дру­ги спе­ци­фич­ни ус­ло­вия на труд

 

За ра­бо­та при вред­ни или при дру­ги спе­ци­фич­ни ус­ло­вия на труд се зап­ла­ща до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние въз ос­но­ва на ком­п­лек­с­на оцен­ка на ус­ло­ви­я­та на труд, из­вър­ше­на по На­ред­ба­та за ком­п­лек­с­но оце­ня­ва­не на ус­ло­ви­я­та на труд, ко­я­то е из­да­де­на на ос­но­ва­ние чл. 1 от Пос­та­нов­ле­ние № 169 на Ми­нис­тер­с­кия съ­вет от 1991 г.

 

Ме­сеч­ни­ят раз­мер на до­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за ра­бо­та при вред­ни или при дру­ги спе­ци­фич­ни ус­ло­вия на труд, съг­лас­но чл. 4, ал. 1 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния се оп­ре­де­ля с нор­ма­тив за ед­на точ­ка от ком­п­лек­с­на­та оцен­ка на ус­ло­ви­я­та на труд по по­со­че­на­та по-го­ре на­ред­ба, не по-ма­лък от 0.03 лв.

 

Из­вър­ш­ва­не­то на ком­п­лек­с­на­та оцен­ка на ус­ло­ви­я­та на тру­да съг­лас­но съ­о­т­вет­на­та на­ред­ба ста­ва при спаз­ва­не на след­ни­те пра­ви­ла:

а) из­вър­ш­ва­не на из­мер­ва­ния от спе­ци­а­ли­зи­ра­ни ла­бо­ра­то­рии, упъл­но­мо­ще­ни от Ми­нис­тер­с­т­во­то на здра­ве­о­паз­ва­не­то на дан­ни­те за рав­ни­ще­то на съ­о­т­вет­ни­те еле­мен­ти на ус­ло­вия на труд. Из­мер­ва­ни­я­та имат дав­ност не по-го­ля­ма от 3 го­ди­ни;

б) из­гот­вя­не въз ос­но­ва на дан­ни­те от из­мер­ва­ни­я­та на кар­та за ком­п­лек­с­на оцен­ка за ус­ло­ви­я­та на тру­да по ра­бот­ни мес­та (длъж­нос­ти), ко­я­то слу­жи за пър­ви­чен до­ку­мент за зап­ла­ща­не­то на тру­да.

 

До­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за ра­бо­та при вред­ни или дру­ги спе­ци­фич­ни ус­ло­вия на труд съг­лас­но чл. 23 от На­ред­ба­та за ком­п­лек­с­но оце­ня­ва­не на ус­ло­ви­я­та на труд се зап­ла­ща са­мо за дейс­т­ви­тел­но от­ра­бо­те­но­то вре­ме (ча­со­ве) в неб­ла­гоп­ри­я­т­ни­те или дру­ги спе­ци­фич­ни ус­ло­вия на труд, за­то­ва то мо­же да бъ­де ди­фе­рен­ци­ра­но за час или за ден, ко­е­то е за пре­по­ръч­ва­не, ко­га­то не се на­ла­га пос­то­ян­на ра­бо­та при та­ки­ва ус­ло­вия.

 

В то­зи слу­чай по­ла­га­щи­ят се ме­се­чен раз­мер на до­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние се раз­де­ля на сред­но­ме­сеч­ния брой на ра­бот­ни­те дни за го­ди­на­та при пет­д­нев­на ра­бот­на сед­ми­ца и след то­ва, ако се на­ла­га на броя на ча­со­ве­те на ус­та­но­ве­на­та нор­мал­на про­дъл­жи­тел­ност на днев­но­то ра­бот­но вре­ме за съ­о­т­вет­но­то ра­бот­но мяс­то.

 

Та­ко­ва до­пъл­ни­тел­но въз­наг­раж­де­ние е пред­ви­де­но и в чл. 23 от На­ред­ба­та за слу­жеб­но­то по­ло­же­ние на дър­жав­ния слу­жи­тел ка­то не­го­вия раз­мер е точ­но оп­ре­де­лен 0,05 лв. за вся­ка точ­ка от ком­п­лек­с­на­та оцен­ка на ус­ло­ви­я­та на труд.

 

Административна практика

 

№ 0601/10 от 05.06.2003 г.

 

Ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те, за­е­ти в про­и­з­вод­с­т­ва, свър­за­ни с вред­ни за здра­ве­то пос­ле­ди­ци, по­лу­ча­ват за смет­ка на ра­бо­то­да­те­ля без­п­лат­на пред­паз­на хра­на, про­ти­во­о­т­ро­ви и дру­ги сред­с­т­ва, ко­и­то не­у­т­ра­ли­зи­рат вред­но­то въз­дейс­т­вие на ра­бот­на­та сре­да - чл. 285 от КТ. Съг­лас­но чл. 9 от На­ред­ба № 8 от 24.04.1987 г. за без­п­лат­на­та пред­паз­на хра­на на ра­бот­ни­ци­те, за­е­ти в про­и­з­вод­с­т­ва, свър­за­ни с вред­ни за здра­ве­то пос­ле­ди­ци, пра­во на без­п­лат­на пред­паз­на хра­на по та­зи на­ред­ба имат са­мо ра­бо­те­щи­те, ко­и­то ра­бо­тят при оп­ре­де­ле­ни­те в чл. 3 изис­к­ва­ния:

1. не по-мал­ко от по­ло­ви­на­та от мак­си­мал­но ус­та­но­ве­на­та с Ко­дек­са на тру­да про­дъл­жи­тел­ност на ра­бот­но­то вре­ме;

2. не по-мал­ко от по­ло­ви­на­та от ус­та­но­ве­но­то с ре­ше­ние на Ми­нис­тер­с­кия съ­вет за тях, ра­бот­но вре­ме.

 

Сле­до­ва­тел­но за вре­ме­то, през ко­е­то се ра­бо­ти на ра­бот­но мяс­то, за ко­е­то се по­ла­га без­п­лат­на пред­паз­на хра­на, ли­це­то има пра­во да пол­з­ва та­ка­ва хра­на.

 

С ПМС № 169 от 1991 г. е при­е­та На­ред­ба за ком­п­лек­с­но оце­ня­ва­не ус­ло­ви­я­та на труд. Съг­лас­но чл. 20, ал. 1 от по­со­че­на­та на­ред­ба, ком­п­лек­с­на­та оцен­ка слу­жи за оп­ре­де­ля­не на до­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние в за­ви­си­мост от ус­ло­ви­я­та на труд. Ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят по­лу­ча­ва до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние в за­ви­си­мост от дейс­т­ви­тел­но от­ра­бо­те­но­то вре­ме в неб­ла­гоп­ри­я­т­ни ус­ло­вия на труд - чл. 23 от съ­ща­та на­ред­ба.

Ако ли­це­то от­го­ва­ря на изис­к­ва­ни­я­та на по­со­че­на­та на­ред­ба, ще има пра­во на до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за ус­ло­вия на труд по ре­да, ус­та­но­вен с на­ред­ба­та.



 





{START_COUNTER}