Алгоритъм за изчисляване на ДТВ, регламентирани от МС с НСОРЗ

Алгоритъм за изчисляване на допълнителни трудови възнаграждения, нерегламентирани с КТ


Пазарът на труда е мястото, където се срещат търсещите и предлагащите работна сила. Самото предоставяне и използването й изгражда същността на трудовите правоотношения. Те се базират на правната рамка, зададена от Кодекса на труда (КТ).

 

Детайлизирането на конкретните условия за наемане на работната сила е предмет на договаряне, съответно в колективни и индивидуални трудови договори. В процеса на договаряне следва да се спазва правилото всеки по-долустоящ в йерархичната структура документ да съдържа по-благоприятни условия за работниците или служителите от стоящия над него.

 

Казано по друг начин, клаузите в колективните трудови договори не могат да регламентират по-неблагоприятни условия от определените в КТ за отдаващите работната си сила. Индивидуалните договори, от своя страна, не могат да съдържат условия по-неблагоприятни за работещите от договорените с колективните трудови договори.

 

Наред със споменатите до тук документи, регламентиращи условията за създаване на трудово правоотношение, законодателят е дал възможност на Министерския съвет, провеждайки социалната политика на държавата да регулира (регламентира) определени негови параметри (чл. 244 от КТ), а именно:

- минималната работна заплата;

- допълнителните трудови възнаграждения, нерегламентирани с КТ - като вид и размери;

- обезщетенията по трудовото правоотношение - неопределени с КТ.

Тук ще разгледаме допълнителните трудови възнаграждения, регламентирани от МС с Наредбата за структурата и организацията на работната заплата.

 

Определяне на размера на допълнителните трудови възнаграждения

 

По дефиниция трудовото възнаграждение е цена на работната сила. Неговата структурата може да се представи посредством следната формула:

 

ТВ = ОсновноТВ + ДопълнителниТВ + обезщетения по трудовото правоотношение + обезщетения по КСО - Удръжки

 

Където:

-съкращението ТВ е използвано за обозначаване на трудово възнаграждение.

Както се вижда от формулата, допълнителните трудови възнаграждения са един от елементите, образуващи възнаграждението, което работниците или служителите получават вследствие на положения труд. За тях е характерно следното:

 

1. Допълнителните трудови възнаграждения, регламентирани с Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, са със задължителен характер. Те участват при образуване на облагаемия доход по смисъла на ЗДДФЛ.

 

2. Допълнителните трудови възнаграждения се включват при определяне размера на осигурителния доход, от който се изчисляват осигурителните вноски за фондовете на ДОО, здравно осигуряване и осигуряване за професионална квалификация и безработица.

 

Принципната схема за определяне размера на допълнителните възнаграждения е следната:

- Министерският съвет определя вида и минималните им размери. С колективен трудов договор могат да се уговорят по-високи размери, като договореното се записва и в индивидуалния договор на всеки работник или служител. В случай, че липсва колективен трудов договор, по-високи размери на допълнителните трудови възнаграждения могат да се уговорят и с индивидуален трудов договор по ред, определен от работодателя.

 

Първото, от регламентираните с разглежданата наредба допълнително възнаграждение, е това за придобит трудов стаж и професионален опит.

Това е нов вид допълнително възнаграждение за продължителна работа - с него се премахва автоматичното пренасяне на допълнителното заплащане за трудов стаж.

 

Възнаграждението се изчислява в процент върху основната работна заплата, определена с индивидуалния трудов договор, в случаите, когато работникът или служителят упражняват една и съща професия или професия със сходен характер.

Минималният размер на допълнителното възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се договаря на браншово равнище, а конкретният му размер се определя с колективен трудов договор - чл. 12, ал. 6 - 7 от НОСРЗ.

 

С разпоредбите на Наредбата за организацията и структурата на работната заплата се гарантира запазване на получаваните в момента размери на допълнително възнаграждение за продължителна работа от работника или служителя, докато се намира в трудово правоотношение с настоящия си работодател.

 

За да се изчисли размера на възнаграждението се преминава през следните етапи:

 

1. Установяване на основното трудово възнаграждение, уговорено в индивидуалния трудов договор.

2. Установяване размера на допълнителното трудово възнаграждение, записан в индивидуалния трудов договор.

3. Проверка за съответствие с установения на браншово ниво минимален размер.

4. Изчисляване на размера посредством формула.

 

ДТВТСПО = ОсновнаРЗ * % на допълнителното ТВ за трудов стаж и професионален опит

 

Където:

-ДТВТСПО - допълнително трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит

-РЗ - работна заплата

-% на допълнителнотоТВ за продължителна работа - установения по реда на т. 2 и 3 размер.

 

Следващото допълнително възнаграждение е това за по-висока лична квалификация. За да е налице правото за получаването му, е необходимо да бъдат изпълнени следните условия:

- лицето да има научна степен "доктор" или "доктор на науките";

- научната степен да е от естество, свързано с изпълняваната работа.

 

Размерът на този вид допълнително възнаграждение също е фиксиран, като минимален размер и е:

- доктор - 15 лв.;

- доктор на науките - 50 лв.

 

Особеност на разглежданото допълнително възнаграждение е това, че за лицата, които имат право на него, често са налице и двете основания за получаването му. В този случай се прилага хипотезата, визирана в чл. 11, ал. 2 на Наредбата за структурата и организацията на работната заплата, т. е. лицето получава най-благоприятното допълнително месечно възнаграждение - размерът, който е определен за "доктор на науките".

 

Следващото допълнително възнаграждение, регламентирано с наредбата е това за нощен труд. Минималният му размер, определен с акта на МС, е 0,25 лв./час. Като за нощен труд се зачита отработеното време в интервала от 22.00 до 6.00 ч.

 

Формулата, на която се базира определянето на размера на допълнителното възнаграждение за нощен труд е:

 

ДВНТ = Размерът, определен за възнаграждението * бр. часове нощен труд

 

Като конкретната стойност на определения за възнаграждението размер (за 1 час) следва да е указана във вътрешна разпоредба на предприятието, индивидуалния трудов договор или друг документ с правна сила.

 

Съкращението ДВНТ е използвано за означаване на допълнително възнаграждение за нощен труд.

 

Съгласно чл. 10 от Наредбата за времето, през което работникът или служителят е на разположение на работодателя и се намира извън територията на предприятието в място, уговорено между тях, се заплаща допълнително трудово възнаграждение за всеки час или за част от него в размер не по-малък от 0,10 лв.





{START_COUNTER}