Административна практика, свързана с работа на официални празници

Административна практика

 

№ 26-00-89 от 16.04.1999 г.

 

При под­нев­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме до­кол­ко­то дру­го не е уго­во­ре­но с ко­лек­ти­вен тру­дов до­го­вор или вът­реш­ни­те пра­ви­ла за ра­бот­на­та зап­ла­та, за из­вън­ре­ден труд на офи­ци­а­лен праз­ник на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те след­ва да се зап­ла­ти, как­то след­ва:

1. ос­нов­но­то сред­нод­нев­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние;

2. уве­ли­че­ние за ра­бо­та на офи­ци­а­лен праз­ник (100 % от въз­наг­раж­де­ни­е­то по т. 1);

3. уве­ли­че­ние за из­вън­ре­ден труд на офи­ци­а­лен праз­ник (100 % от въз­наг­раж­де­ни­е­то по т. 1).

В та­зи връз­ка, до­кол­ко­то дру­го не е уго­во­ре­но, за из­вън­ре­ден труд на офи­ци­а­лен праз­ник при под­нев­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме се зап­ла­ща трик­рат­ни­ят раз­мер на ос­нов­но­то сред­нод­нев­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние.

 

№ 92/637от 17.11.2003 г.

 

В чл. 264 от Ко­дек­са на тру­да е пред­ви­де­но, че за ра­бо­та през дни­те на офи­ци­а­л­ни­те праз­ни­ци, не­за­ви­си­мо да­ли пред­с­тав­ля­ва из­вън­ре­ден труд или не, на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля се зап­ла­ща спо­ред уго­во­ре­но­то, но не по-мал­ко от уд­во­е­ния раз­мер на тру­до­во­то му въз­наг­раж­де­ние.

 

С ог­лед ци­ти­ра­на­та раз­по­ред­ба на слу­жи­те­ли­те, ко­и­то ра­бо­тят на офи­ци­а­лен праз­ник, не­за­ви­си­мо че ра­бо­тят по пред­ва­ри­тел­но из­гот­вен гра­фик, след­ва да се зап­ла­ти тру­до­во въз­наг­раж­де­ние съ­о­б­раз­но чл. 264 от КТ.





{START_COUNTER}