Административна практика, свързана с производство на некачествена продукция

Административна практика

 

№ 04-13-157 от 15.11.2000 г.

 

Тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние при не­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция по чл. 268 от КТ за­ви­си от по­ве­де­ни­е­то (ви­нов­но или не) на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля за про­и­з­вод­с­т­во­то на не­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция.

 

Съг­лас­но ал. 2 на чл. 268 при про­и­з­вод­с­т­во на час­тич­но не­год­на про­дук­ция (час­ти­чен брак) по ви­на на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля тру­до­во­то му въз­наг­раж­де­ние след­ва да бъ­де на­ма­ле­но съ­о­б­раз­но год­ност­та на про­дук­ци­я­та, т.е. сте­пен­та на не­год­ност на про­дук­ци­я­та тряб­ва да се от­ра­зя­ва про­пор­ци­о­нал­но вър­ху сте­пен­та на на­ма­ле­ние на раз­ме­ра на въз­наг­раж­де­ни­е­то. В та­зи връз­ка за цел­та е не­о­б­хо­ди­мо в ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор или с вът­реш­на­та нор­ма­тив­на уред­ба по ра­бот­на­та зап­ла­та (вът­реш­ни пра­ви­ла за ор­га­ни­за­ция на ра­бот­на­та зап­ла­та и дру­ги нор­ма­тив­ни ак­то­ве на ра­бо­то­да­те­ля) да се кон­к­ре­ти­зи­рат на­чи­ни­те за ус­та­но­вя­ва­не на при­чи­ни­те за про­и­з­вод­с­т­во­то на не­ка­чес­т­ве­на про­дук­ция и за оп­ре­де­ля­не сте­пе­ни­те на год­ност (до­пус­тим час­ти­чен брак), как­то и за на­ма­ля­ва­не на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля.

 

Ко­га­то са на­ли­це ус­ло­ви­я­та за при­ла­га­не на чл. 268, ал. 2 от КТ, то на­ло­же­на­та сан­к­ция след­ва да бъ­де удър­жа­на от брут­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля.

Съг­лас­но нор­ма­тив­ни­те изис­к­ва­ния по сче­то­вод­на­та от­чет­ност и по об­ра­зу­ва­не на сред­с­т­ва­та за ра­бот­на зап­ла­та, дру­жес­т­во­то е в пра­во­то си да раз­че­те, оп­ре­де­ли и ос­че­то­во­ди раз­ме­ра на на­чис­ле­ни­те сред­с­т­ва за ра­бот­на зап­ла­та в раз­хо­ди­те за съ­о­т­вет­но­то три­ме­се­чие на го­ди­на­та. В то­зи слу­чай, то след­ва да се съ­о­б­ра­зи как­то с пос­тиг­на­ти­те фи­нан­со­во-ико­но­ми­чес­ки ре­зул­та­ти (про­и­з­вод­с­т­во, ре­а­ли­за­ция, пе­чал­ба - за­гу­ба), та­ка и с въз­п­ри­е­та­та ор­га­ни­за­ция на ра­бот­на­та зап­ла­та, рег­ла­мен­ти­ра­ни с вът­решна­та нор­ма­тив­на уред­ба и не на пос­лед­но мяс­то с ба­зис­ни­те сред­с­т­ва за ра­бот­на зап­ла­та за съ­о­т­вет­но­то три­ме­се­чие, оп­ре­де­ле­ни по ре­да на На­ред­ба­та за об­ра­зу­ва­не на сред­с­т­ва­та за ра­бот­на зап­ла­та в тър­гов­с­ки­те дру­жес­т­ва с над 50 на сто дър­жав­но или об­щин­с­ко учас­тие, при­е­та с ПМС № 18 от 17.02.2000 г.





{START_COUNTER}