Административна практика, свързана с допълнителна работа при същия работодател

Административна практика

 

№ 08-00-34 от 09.03.1993 г.

 

Ра­бот­ник или слу­жи­тел мо­же да склю­чи тру­дов до­го­вор за до­пъл­ни­те­лен труд по ре­да на чл. 110 от Ко­дек­са на тру­да с ра­бо­то­да­те­ля си, ко­га­то но­ва­та ра­бо­та не е вклю­че­на в кръ­га на тру­до­ви­те му за­дъл­же­ния по ос­нов­ния му тру­дов до­го­вор и ако та­зи ра­бо­та ще се из­пъл­ня­ва из­вън ус­та­но­ве­но­то за ос­нов­на­та му ра­бо­та ра­бот­но вре­ме.

 

Въз ос­но­ва на раз­по­ред­би­те на чл. 113 от Ко­дек­са на тру­да ста­ва яс­но, че ра­бо­та­та по чл. 110 от Ко­дек­са на тру­да не мо­же да бъ­де за по­ве­че от 4 ча­са днев­но.

При сключ­ва­не на до­пъл­ни­те­лен тру­дов до­го­вор по ре­да и ус­ло­ви­я­та на чл. 110 от Ко­дек­са на тру­да, ра­бо­то­да­те­лят след­ва да си изяс­ни вклю­че­на ли е но­ва­та ра­бо­та в за­дъл­же­ни­я­та на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля или не. В те­зи слу­чаи не ед­но­род­ния ха­рак­тер на тру­да е кри­те­ри­ят, а об­с­то­я­тел­с­т­во­то вклю­че­на ли е до­пъл­ни­тел­на­та ра­бо­та в кръ­га на за­дъл­же­ни­я­та на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля по ос­нов­на­та ра­бо­та.

 

№ 94.ЙЙ/124 от 21.07.2003 г.

 

Из­чис­ля­ва­не­то на по­ла­га­щия се пла­тен го­ди­шен от­пуск по до­го­вор за до­пъл­ни­те­лен труд по чл. 110 от Ко­дек­са на тру­да ста­ва по об­щия ред ка­то се има пред­вид раз­по­ред­ба­та на чл. 23, ал. 2 от На­ред­ба­та за ра­бот­но­то вре­ме, по­чив­ки­те и от­пус­ки­те, съг­лас­но ко­я­то ра­бот­ни­кът и слу­жи­те­лят, кой­то ра­бо­ти през част от за­ко­но­у­с­та­но­ве­но­то ра­бот­но вре­ме, има пра­во на пла­тен го­ди­шен от­пуск про­пор­ци­о­нал­но на вре­ме­то, ко­е­то му се приз­на­ва за тру­дов стаж.

 

Тъй ка­то в по­со­че­ния слу­чай до­пъл­ни­тел­ни­ят тру­дов до­го­вор е за 4 ча­са, на ба­за­та на приз­на­тия тру­дов стаж по ре­да на чл. 355 от Ко­дек­са на тру­да и чл. 9 от На­ред­ба­та за тру­до­ва­та книж­ка и тру­до­вия стаж се оп­ре­де­ля пра­во­то на пъ­лен раз­мер на пла­те­ния го­ди­шен от­пуск. След­ва да се има пред­вид оба­че, че то­зи от­пуск не е “до­пъл­ни­те­лен” и не се до­ба­вя към пла­те­ния го­ди­шен от­пуск по ос­нов­но­то тру­до­во пра­во­о­т­но­ше­ние.

 

По­ра­ди то­ва е же­ла­тел­но в те­зи слу­чаи ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят да пол­з­ва пла­те­ния си го­ди­шен от­пуск по две­те тру­до­ви пра­во­о­т­но­ше­ния ед­нов­ре­мен­но, тъй ка­то в про­ти­вен слу­чай, ако ли­це­то пол­з­ва от­пус­ка си по ос­нов­но­то тру­до­во пра­во­о­т­но­ше­ние, ще се на­ла­га да се явя­ва на ра­бо­та по до­го­во­ра за до­пъл­ни­те­лен труд и об­рат­но.

 

Съг­лас­но чл. З, ал. 6 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния, до­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за про­дъл­жи­тел­на ра­бо­та (клас) се зап­ла­ща за дейс­т­ви­тел­но от­ра­бо­те­но вре­ме в рам­ки­те на съ­о­т­вет­на­та ме­сеч­на про­дъл­жи­тел­ност на ра­бот­но­то вре­ме са­мо по ос­нов­но­то тру­до­во пра­во­о­т­но­ше­ние, а при не­пъл­но ра­бот­но вре­ме - по все­ки от­де­лен тру­дов до­го­вор до до­пъл­ва­не­то им до съ­о­т­вет­на­та ме­сеч­на про­дъл­жи­тел­ност на ра­бот­но­то вре­ме.

 

Във връз­ка с те­зи нор­ма­тив­ни раз­по­ред­би кла­со­ве се пла­щат са­мо по ос­нов­но­то тру­до­во пра­во­о­т­но­ше­ние. В слу­чай че ра­бо­та­та по не­го е на не­пъл­но ра­бот­но вре­ме, кла­со­ве се дъл­жат и по до­пъл­ни­тел­ния до­го­вор - до до­пъл­ва­не на ме­сеч­на­та про­дъл­жи­тел­ност на ра­бот­но­то вре­ме.

 

Ако по ос­нов­ния до­го­вор ра­бо­та­та е 8 ча­са днев­но (ка­къв­то е по­со­че­ни­ят слу­чай), за до­пъл­ни­тел­на­та ра­бо­та не се по­лу­ча­ват кла­со­ве.

 

Във връз­ка с вна­ся­ни­те оси­гу­ри­тел­ни внос­ки по ос­нов­ния и по до­пъл­ни­тел­ния тру­дов до­го­вор след­ва да се има пред­вид, че съг­лас­но чл. 9, ал. 8, т. 1 от Ко­дек­са за за­дъл­жи­тел­но­то об­щес­т­ве­но оси­гу­ря­ва­не се за­чи­та при пен­си­о­ни­ра­не за оси­гу­ри­те­лен стаж, ако то­ва е по-бла­гоп­ри­я­т­но за ли­ца­та, в съ­о­т­но­ше­ние 4 го­ди­ни за 5 го­ди­ни от тре­та ка­те­го­рия вре­ме­то, през ко­е­то ли­ца­та са ра­бо­ти­ли по тру­дов до­го­вор при пъл­но ра­бот­но вре­ме и по до­пъл­ни­те­лен или вто­ри тру­дов до­го­вор с днев­но ра­бот­но вре­ме не по-мал­ко от З ча­са.





{START_COUNTER}