Административна практика, свързана със заплащане на нощен труд

Административна практика, свързана със заплащане на нощен труд

 

№ 26-00-463 от 05.09.1994 г.

 

Съг­лас­но чл. 142 от Ко­дек­са на тру­да ра­бот­но­то вре­ме се от­чи­та и из­чис­ля­ва “под­нев­но”, а ко­га­то ус­ло­ви­я­та на труд не поз­во­ля­ват то­ва - при­ла­га се “су­ми­ра­но” от­чи­та­не (из­чис­ля­ва­не).

 

При “под­нев­но­то” от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме се из­чис­ля­ва в ра­бот­ни дни не­за­ви­си­мо да­ли има раз­ли­ка меж­ду нор­мал­на­та днев­на и нощ­на про­дъл­жи­тел­ност на ра­бот­но­то вре­ме, ус­та­но­ве­но на съ­о­т­вет­но­то ра­бот­но мяс­то. Тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние за от­ра­бо­те­но­то вре­ме в то­зи слу­чай се ус­та­но­вя­ва ка­то броя на от­ра­бо­те­ни­те дни (днев­ни или нощ­ни ра­бот­ни сме­ни) се ум­но­жи по днев­ния раз­мер на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние по тру­до­вия до­го­вор, не­за­ви­си­мо да­ли има раз­ли­ка в тях­на­та про­дъл­жи­тел­ност.

 

При су­ми­ра­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме се из­чис­ля­ва в ча­со­ве об­що за ме­се­ца (пе­ри­о­да), ка­то от­ра­бо­те­ни­те нощ­ни ча­со­ве се прев­ръ­щат в днев­ни по ре­да на чл. 7, ал. 2 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния. През ра­бот­ни­те дни ра­бот­но­то вре­ме мо­же да се удъл­жа­ва до 12 ча­са, но не по­ве­че от ус­та­но­ве­но­то в чл. 142, ал. 4 от Ко­дек­са на тру­да. Тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние за от­ра­бо­те­но­то вре­ме в то­зи слу­чай се ус­та­но­вя­ва, ка­то броя на от­ра­бо­те­ни­те ча­со­ве след прев­ръ­ща­не­то на нощ­ни­те ча­со­ве в днев­ни се ум­но­жи по ча­со­вия раз­мер на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние по тру­до­вия до­го­вор. От­ра­бо­те­ни­те ча­со­ве над нор­ма­та за про­дъл­жи­тел­ност на ра­бот­но­то вре­ме за ме­се­ца (пе­ри­о­да) са из­вън­ре­ден труд и се зап­ла­щат по ре­да на чл. 262 от Ко­дек­са на тру­да.

Раз­ме­рът на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние, оп­ре­де­лен по по­со­че­ни­те на­чи­ни за из­чис­ля­ва­не на ра­бот­но­то вре­ме, включ­ва уве­ли­че­но­то доп­ла­ща­не на нощ­ния труд по сми­съ­ла на чл. 7 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния.

Ос­вен то­ва за все­ки от­ра­бо­тен но­щен час във вре­ме­то от 22.00 до 6.00 ча­са се зап­ла­ща и до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд по ре­да на чл. 6 от по­со­че­на­та на­ред­ба.

 

Уве­ли­че­но зап­ла­ща­не на нощ­ния труд, в т.ч. прев­ръ­ща­не на нощ­ни­те ча­со­ве в днев­ни не се из­вър­ш­ва при при­ла­га­не на на­ма­ле­но ра­бот­но вре­ме по чл. 137 от Ко­дек­са на тру­да не­за­ви­си­мо от на­чи­на на от­чи­та­не (из­чис­ля­ва­не) на ра­бот­но­то вре­ме. То не се из­вър­ш­ва и ко­га­то ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор е склю­чен са­мо за ра­бо­та през нощ­та, т.е. при “под­нев­но” от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме и 7-ча­со­ва про­дъл­жи­тел­ност на нощ­ния труд по чл. 140, ал. 1 от Ко­дек­са на тру­да.

 

При нор­мал­на про­дъл­жи­тел­ност на днев­но­то (8 ча­са) и нощ­но­то (7 ча­са) ра­бот­но вре­ме, ус­та­но­ве­на при под­нев­но от­чи­та­не на съ­о­т­вет­но ра­бот­но мяс­то, мо­же да се въ­ве­де су­мар­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме с про­дъл­жи­тел­ност на днев­на­та ра­бот­на смя­на 8 ча­са и на нощ­на­та смя­на съ­що 8 ча­са, са­мо по ре­да на чл. 142, ал. 2 от Ко­дек­са на тру­да. В то­зи слу­чай нощ­ни­те ча­со­ве се прев­ръ­щат в днев­ни с ко­е­фи­ци­ент 1,143 (8 ч. : 7 ч.).

 

№ 05-00-60 от 07.11.1994 г.

 

Съг­лас­но чл. 6 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния (обн., ДВ, бр.67 от 1993 г.; изм. и доп., бр.1 и 63 от 1994 г.) за все­ки от­ра­бо­тен но­щен час или за част от не­го меж­ду 22.00 и 6.00 ч. на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те се зап­ла­ща до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд в раз­мер не по-ма­лък от 20 на сто от ус­та­но­ве­на­та ми­ни­мал­на ча­со­ва ра­бот­на зап­ла­та за стра­на­та (заб. от 1 март 1998 г. не по-мал­ко от 22 лв., а от 1 юли 1999 г. 0,072 лв.). Кон­к­рет­ни­ят раз­мер на до­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние се оп­ре­де­ля с ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор и/или вът­реш­на­та нор­ма­тив­на уред­ба, как­то и с ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор.

До­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за нощ­ния труд се зап­ла­ща за все­ки от­ра­бо­тен но­щен час не­за­ви­си­мо от на­чи­на за от­чи­та­не (из­чис­ля­ва­не) на ра­бот­но­то вре­ме (под­нев­но или су­ми­ра­но).

 

При су­ми­ра­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме ос­вен то­ва нощ­ни­те ча­со­ве се прев­ръ­щат в днев­ни с ко­е­фи­ци­ент, ра­вен на от­но­ше­ни­е­то меж­ду нор­мал­на­та про­дъл­жи­тел­ност на днев­но­то и нощ­но­то ра­бот­но вре­ме, ус­та­но­ве­ни за под­нев­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме за съ­о­т­вет­но­то ра­бот­но мяс­то. То­ва не се от­на­ся за слу­ча­и­те, ко­га­то ин­ди­ви­ду­а­л­ни­ят тру­дов до­го­вор е склю­чен са­мо за ра­бо­та през нощ­та, как­то и ко­га­то се при­ла­га на­ма­ле­но ра­бот­но вре­ме по ре­да на чл. 137 от Ко­дек­са на тру­да, тъй ка­то по­со­че­ния ко­е­фи­ци­ент има стой­ност на еди­ни­ца (7 ч. : 7 ч.).

 

03-08-53 от 05.04.1996 г.

 

1. За все­ки от­ра­бо­тен но­щен час или част от не­го меж­ду 22.00 и 6.00 ча­са на ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля се зап­ла­ща до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд в раз­мер не по-ма­лък от 20 на сто от ус­та­но­ве­на­та ми­ни­мал­на ча­со­ва ра­бот­на зап­ла­та за стра­на­та (заб. от 1 март 1999 г. не по-мал­ко от 72 лв., а от 1 юли 1999 г. 0,072 лв.) не­за­ви­си­мо от:

а) ви­да на тру­до­вия до­го­вор (са­мо днев­на, нощ­на или сме­се­на ра­бо­та);

б) на­чи­на на от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме (под­нев­но или су­ми­ра­но);

в) сис­те­ма­та на зап­ла­ща­не на тру­да (пов­ре­мен­на или сдел­на);

г) ви­да на ра­бот­ни­те сме­ни (сме­се­ни с днев­на и нощ­на про­дъл­жи­тел­ност или са­мо нощ­на).

2. При су­ми­ра­но из­чис­ля­ва­не на ра­бот­но­то вре­ме, нощ­ни­те ча­со­ве се прев­ръ­щат в днев­ни при от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме с ко­е­фи­ци­ент, ра­вен на от­но­ше­ни­е­то меж­ду нор­мал­на­та про­дъл­жи­тел­ност на днев­но­то и нощ­но­то ра­бот­но вре­ме, ус­та­но­ве­но за съ­о­т­вет­но­то ра­бот­но мяс­то, не­за­ви­си­мо от зап­ла­ща­не­то на до­пъл­ни­тел­но­то въз­наг­раж­де­ние по ре­да на пред­ход­на­та точ­ка.

3. Ко­га­то при су­ми­ра­но из­чис­ля­ва­не на ра­бот­но­то вре­ме от­ра­бо­те­ни­те ча­со­ве, но след прев­ръ­ща­не­то им в днев­ни по ре­да на пред­ход­на­та точ­ка са по­ве­че от ча­со­ве­те на съ­о­т­вет­на­та нор­ма за про­дъл­жи­тел­ност на ра­бот­но­то вре­ме за ме­се­ца (пе­ри­о­да), раз­ли­ка­та е из­вън­ре­ден труд и се зап­ла­ща по чл. 262, ал. 1, т. 4 от Ко­дек­са на тру­да.

Справ­ка - чл. 6, чл. 7, ал. 2 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния.

 

№ 94.ЙЙ/112 от 11.10.2004 г.

 

Съг­лас­но чл. 6 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния за все­ки от­ра­бо­тен но­щен час или за част от не­го меж­ду 22,00 и 6,00 ч. на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те се зап­ла­ща до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд в раз­мер, не по-ма­лък от 0,072 лв.

До­пъл­ни­тел­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за нощ­ния труд се зап­ла­ща за все­ки от­ра­бо­тен но­щен час, не­за­ви­си­мо от на­чи­на за от­чи­та­не (из­чис­ля­ва­не) на ра­бот­но­то вре­ме (под­нев­но или су­ми­ра­но).

При под­нев­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме и при ра­бо­та на сме­ни, чи­я­то нощ­на про­дъл­жи­тел­ност на ра­бот­но­то вре­ме е по-мал­ка от та­зи на днев­но­то, тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние, за­ра­бо­те­но по тру­до­ви нор­ми, се уве­ли­ча­ва с ко­е­фи­ци­ент, ра­вен на от­но­ше­ни­е­то меж­ду нор­мал­на­та про­дъл­жи­тел­ност на днев­но­то и нощ­но­то ра­бот­но вре­ме (чл. 7, ал. 1 от на­ред­ба­та).

При су­ми­ра­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме нощ­ни­те ча­со­ве се прев­ръ­щат в днев­ни с ко­е­фи­ци­ент, ра­вен на от­но­ше­ни­е­то меж­ду нор­мал­на­та про­дъл­жи­тел­ност на днев­но­то и нощ­но­то ра­бот­но вре­ме, ус­та­но­ве­ни за под­нев­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме за съ­о­т­вет­но­то ра­бот­но мяс­то, а тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние, за­ра­бо­те­но по тру­до­ви нор­ми, се уве­ли­ча­ва с ко­е­фи­ци­ент, ра­вен на от­но­ше­ни­е­то меж­ду ча­со­ве­те, по­лу­че­ни след прев­ръ­ща­не­то на нощ­ни­те ча­со­ве в днев­ни, и дейс­т­ви­тел­но от­ра­бо­те­ни­те ча­со­ве през ме­се­ца или ус­та­но­ве­ния друг пе­ри­од (чл. 7, ал. 2 и 3 от на­ред­ба­та).

 

Съг­лас­но раз­по­ред­ба­та на чл. 150 от КТ (изм. ДВ, бр. 52 от 2004 г.), за по­ло­жен из­вън­ре­ден труд се зап­ла­ща тру­до­во въз­наг­раж­де­ние в уве­ли­чен раз­мер съг­лас­но чл. 262, как­то след­ва:

По­ло­же­ни­ят из­вън­ре­ден труд се зап­ла­ща с уве­ли­че­ние, уго­во­ре­но меж­ду ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля и ра­бо­то­да­те­ля, но не по-мал­ко от:

1. 50 на сто - за ра­бо­та през ра­бот­ни­те дни;

2. 75 на сто - за ра­бо­та през по­чив­ни­те дни;

3.100 на сто - за ра­бо­та през дни­те на офи­ци­а­л­ни­те праз­ни­ци;

4. 50 на сто - за ра­бо­та при су­ми­ра­но из­чис­ля­ва­не на ра­бот­но­то вре­ме.

Ко­га­то не е уго­во­ре­но дру­го, уве­ли­че­ни­е­то се из­чис­ля­ва вър­ху тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние, оп­ре­де­ле­но с тру­до­вия до­го­вор.

 

№ 26/444 от 04.11.2004 г.

 

При ра­бо­та на сме­ни след­ва да се спаз­ват изис­к­ва­ни­я­та на чл. 141 от Ко­дек­са на тру­да (КТ). Съг­лас­но ал. 1 - 3 на по­со­че­ния член, ко­га­то ха­рак­те­рът на про­и­з­вод­с­т­ве­ния про­цес на­ла­га, ра­бо­та­та в пред­п­ри­я­ти­е­то, се ор­га­ни­зи­ра на две или по­ве­че сме­ни. Ра­бот­на­та смя­на е сме­се­на, ко­га­то включ­ва дне­вен и но­щен труд. Сме­се­на ра­бот­на смя­на с 4 и по­ве­че ча­са но­щен труд се смя­та за нощ­на и има про­дъл­жи­тел­ност на нощ­на смя­на, а с по-мал­ко от 4 ча­са но­щен труд се смя­та за днев­на и има про­дъл­жи­тел­ност на днев­на смя­на. Ре­ду­ва­не­то на сме­ни­те в пред­п­ри­я­ти­е­то се оп­ре­де­ля в пра­вил­ни­ка за вът­реш­ния тру­дов ред.

 

Прев­ръ­ща­не­то на нощ­ни­те ча­со­ве в днев­ни при су­ми­ра­но из­чис­ля­ва­не на ра­бот­но­то вре­ме се из­вър­ш­ва по ре­да, ус­та­но­вен в чл. 7, ал. 2 и 3 от На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги­те тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния (НДДТВ).

 

За все­ки от­ра­бо­тен но­щен час или за част от не­го меж­ду 22,00 и 6,00 ч. на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те се зап­ла­ща до­пъл­ни­тел­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за но­щен труд в раз­мер, не по-ма­лък от 0,072 лв. (чл. 6 от НДДТВ).





{START_COUNTER}