:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Как се изчислява клас за трудов стаж

Чавдар Христов
Имам въпрос по пренасянето на трудов стаж и заплащането на клас. Имам трудов стаж 21 г. в БТК и поради реформи бях съкратена. От 4 месеца работя в Дирекция "Социално подпомагане" и новият ми работодател не ми заплаща клас за трудовия стаж. Правомерно ли е това? Възможно ли е да си търся правата, ако имам такива.



Цв. Йорданова



Приемаме, че читателката работи по трудов договор. От 1 юли т.г. е в сила Наредба за структурата и организацията на работната заплата (ДВ, бр.9/2007г., доп. 147 ПМС/2007г., ДВ, бр.56/2007г., ДВ. бр. 83/2007 г.) Министърът на труда и социалната политика издаде и Указания № п.к.25/1/23.07.2007 г. по прилагането й.

В чл. 12 от нея се урежда и допълнителното възнаграждение за "придобит трудов стаж и професионален опит". То доразвива съществувалото възнаграждение за продължителна работа, т.нар. "клас", уреждан от отменената Наредба за допълнителните и други трудови възнаграждения (чл. 3, ал. 2 от НДДТВ). Наредбата не дефинира категорията "трудов стаж и професионален опит". Трудовият стаж е определен в чл. 351 от Кодекса на труда (КТ). Що се отнася до опита, той представлява натрупани знания и умения в процеса на определена дейност, в случая опит, придобит в процеса на работа по трудово правоотношение (към него отнасяме трудовия стаж) по дадена или в рамките на определена професия. Идеята е получаването на възнаграждението да се определя от комбинацията от трудов стаж (като период от работено по трудово правоотношение време) и придобития професионален опит за определена професия, заемана длъжност през това време. Законът цени вече едновременно времето на работа и натрупания в него професионален опит като носители на по-големи възможности за производителност на труда.

Според наредбата:

1. Правото за получаване на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит възниква при придобит трудов стаж и професионален опит не по-малък от една година (чл.12, ал. 9);

2. Размерът на допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се изменя на период, не по-малък от една година придобит трудов стаж и професионален опит (чл.12, ал. 10);

3. Конкретният размер на допълнителното възнаграждение се определя на база на минимален размер, който е определен с ПМС №147/29.06.2007 г. и е 0.6% за всяка година трудов стаж и професионален опит;

4. Това възнаграждение се заплаща за действително отработено време в рамките на съответната месечна продължителност на работното време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време (чл.12, ал. 8).

Във връзка с въпроса на читателката:

1. При определяне продължителността на трудовия стаж и професионалния опит, за които се изплаща допълнително трудово възнаграждение, работодателят отчита и трудовия стаж на служителя, придобит в друго предприятие по смисъла на § 1, т. 2 от допълнителните разпоредби на КТ на същата, сходна или със същия характер работа, длъжност или професия (чл.12, ал. 4);

2. Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за организация на работната заплата в предприятието (чл.12, ал. 5).

В случая на читателката:

1. Работодателят е длъжен да изплаща това възнаграждение в процент, не по-малък от 0.6% за всяка година трудов стаж и професионален опит, както следва:

А) За всяка натрупана година трудов стаж за времето от началото на трудовия й път до 1.07.2007 г., независимо от това, че предходната работа може да не е същата, сходна или със същия характер работа. За времето преди влизането на наредбата в сила работодателят не може да ревизира натрупания трудов стаж, той трябва да се приеме какъвто е. Това е така, защото наредбата е материално правна норма, която действа за в бъдеще и няма обратна сила.

Б) За периода след 01.07.2007 г. ще се прилага чл. 12, ал. 4 от наредбата.

В крайна сметка при преминаване от едно в друго предприятие общият трудов стаж и професионален опит на работника, въз основа на който ще се определя конкретният размер на допълнителното възнаграждение, ще бъде сбор от трудовия стаж преди 01.07.2007 г., такъв какъвто е, и след 01.07.2007 г., ревизиран от работодателя на базата на условията, определени в браншов колективен трудов договор или във вътрешните правила за организация на работната заплата.

Ако след покана да плати възнаграждението, съгласно наредбата работодателят отказва или пък го изчислява, след като е ревизирал периода преди 01.07.2007 г., е възможно правото на допълнително възнаграждение да се търси и по съдебен ред. Отделен въпрос е, че към момента едва ли има някаква съдебна практика по подобни искове.
60680
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД