Ползване на платения годишен отпуск след изтичане на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишната му възраст

№ 94-ДД-20 от 30.01.2006 г. относно ползване на платения годишен отпуск след изтичане на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишната му възраст

МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА

        Платеният годишен отпуск се ползва от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя - чл. 173, ал. 1 КТ.
        Няма пречка след използване на отпуска за отглеждане на дете до 2-годишната му възраст работничката или служителката да ползва платения си годишен отпуск, в т. ч. и за предишни години, ако работодателят й е съгласен.
        В чл. 176, ал. 2 КТ е предвидено, че когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от шест месеца, считано от края на календарната година, за която се полага.
        Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска, в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това работодателя писмено поне две седмици предварително - ал. 3 на чл. 176 КТ.
        Ако лицето ползва платен годишен отпуск веднага след изтичане на отпуска по чл. 164 КТ, за база за изчисляване на възнаграждението за платения годишен отпуск ще бъде взето полученото от нея среднодневно брутно трудово възнаграждение за последния календарен месец, в който има отработени най-малко 10 работни дни, съгласно изискванията на чл. 177 КТ.




{START_COUNTER}