Административна практика, свързана с удължено работно време

Административна практика

 

№ 26-00-119 от 06.04.2001 г.

 

От из­ло­же­но­то в пис­мо­то е вид­но, че ед­но от зве­на­та в пред­п­ри­я­ти­е­то ра­бо­ти на неп­ре­къс­ва­ем ре­жим на ра­бо­та по пред­ва­ри­тел­но раз­ра­бо­тен ме­се­чен гра­фик, ка­то в ня­кои слу­чаи от­ра­бо­те­ни­те дни са по­ве­че от ут­вър­де­ния гра­фик.

 

Съг­лас­но чл. 143 от Ко­дек­са на тру­да из­вън­ре­ден е тру­дът, кой­то се по­ла­га по раз­по­реж­да­не на ра­бо­то­да­те­ля или съ­о­т­вет­ния ръ­ко­во­ди­тел от ра­бот­ни­ка или слу­жи­те­ля из­вън ус­та­но­ве­но­то за не­го ра­бот­но вре­ме - в кон­к­рет­ния слу­чай из­вън ут­вър­де­ния гра­фик.

По та­зи при­чи­на пра­вил­но са би­ли зап­ла­ща­ни дни­те, от­ра­бо­те­ни в по­ве­че от гра­фи­ка, ка­то из­вън­ре­ден труд при под­нев­но из­чис­ля­ва­не на ра­бот­но­то вре­ме.

 

С вли­за­не в си­ла на За­ко­на за из­ме­не­ние и до­пъл­не­ние на Ко­дек­са на тру­да, от 31.03.2001 г. ра­бо­то­да­те­лят има въз­мож­ност по про­и­з­вод­с­т­ве­ни при­чи­ни с пис­ме­на за­по­вед да удъл­жа­ва ра­бот­но­то вре­ме през ед­ни ра­бот­ни дни и да го ком­пен­си­ра със съ­о­т­вет­но­то на­ма­ля­ва­не през дру­ги в срок до 4 ме­се­ца за все­ки удъл­жен ра­бо­тен ден (чл. 136а КТ). Пре­ди из­да­ва­не­то на за­по­вед­та той след­ва да про­ве­де кон­сул­та­ции с пред­с­та­ви­те­ли­те на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те, до­кол­ко­то не е пред­ви­де­но дру­го в ко­лек­ти­вен тру­дов до­го­вор.

Гор­на­та раз­по­ред­ба рег­ла­мен­ти­ра удъл­жа­ва­не­то, как­то и ком­пен­си­ра­не­то чрез на­ма­ля­ва­не на ра­бот­но­то вре­ме, по­ра­ди ко­е­то в дни­те с удъл­же­но ра­бот­но вре­ме ра­бо­то­да­те­лят не зап­ла­ща до­пъл­ни­тел­но въз­наг­раж­де­ние или из­вън­ре­ден труд.

 

След­ва да се има пред­вид, че удъл­жа­ва­не на ра­бот­но­то вре­ме се до­пус­ка за срок от 60 ра­бот­ни дни през ед­на ка­лен­дар­на го­ди­на, но за не по­ве­че от 20 ра­бот­ни дни пос­ле­до­ва­тел­но.

 

№ 26-00-116 от 10.05.2001 г.

 

Счи­та­ме за це­ле­съ­о­б­раз­но при оп­ре­де­ля­не на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те, ра­бо­те­щи в ус­ло­ви­я­та на чл. 136а от Ко­дек­са на тру­да ра­бо­то­да­те­ли­те да от­чи­тат след­ни­те изис­к­ва­ния:

 

Пър­во. Съг­лас­но чл. 142 от Ко­дек­са на тру­да ра­бот­но­то вре­ме се от­чи­та и из­чис­ля­ва в ра­бот­ни дни - под­нев­но, а ко­га­то ус­ло­ви­я­та на труд не поз­во­ля­ват то­ва - су­ми­ра­но.

 

Вто­ро. Съг­лас­но чл. 247 от Ко­дек­са на тру­да раз­ме­рът на тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние се оп­ре­де­ля спо­ред вре­мет­ра­е­не­то на ра­бо­та­та или спо­ред из­ра­бо­те­но­то.

 

Тре­то. Ко­га­то тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние се оп­ре­де­ля спо­ред вре­мет­ра­е­не­то на ра­бо­та­та, при под­нев­но от­чи­та­не на ра­бот­но­то вре­ме кон­к­рет­ни­ят му раз­мер се из­чис­ля­ва, ка­то бро­ят на от­ра­боте­ни­те дни (не­за­ви­си­мо да­ли има раз­ли­ка в тях­на­та про­дъл­жи­тел­ност), но не по­ве­че от ра­бот­ни­те дни по ка­лен­дар, се ум­но­жи с днев­ния раз­мер на ос­нов­на­та зап­ла­та, уго­во­ре­на с ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор.

 

Чет­вър­то. Ко­га­то тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние се оп­ре­де­ля спо­ред вре­мет­ра­е­не­то на ра­бо­та­та на ба­за от­ра­бо­те­ни­те ча­со­ве, кон­к­рет­ни­ят раз­мер се из­чис­ля­ва, ка­то с ча­со­вия раз­мер на ос­но­ва­та зап­ла­та, уго­во­ре­на с ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор, се ум­но­жи бро­ят на от­ра­бо­те­ни­те ча­со­ве, но не по­ве­че от ра­бот­ни­те ча­со­ве за ме­се­ца.

 

Пе­то. Ко­га­то тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние се оп­ре­де­ля спо­ред из­ра­бо­те­но­то (сдел­на сис­те­ма на зап­ла­ща­не), кон­к­рет­ни­ят му раз­мер се из­чис­ля­ва, ка­то из­ра­бо­те­но­то през пе­ри­о­да (ме­се­ца) ко­ли­чес­т­во про­дук­ция се ум­но­жи по съ­о­т­вет­на­та раз­цен­ка, оп­ре­де­ля­на с ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор и/или вът­реш­ни­те пра­ви­ла за ра­бот­на­та зап­ла­та.

 

В то­зи слу­чай раз­ме­рът на за­ра­бо­те­но­то сдел­но въз­наг­раж­де­ние ва­ри­ра и се оп­ре­де­ля спо­ред из­ра­бо­те­но­то (от­чет­но) ко­ли­чес­т­во про­дук­ция през кон­к­рет­ния ме­сец на пе­ри­о­да, в кой­то ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те ра­бо­тят в ус­ло­ви­я­та на чл. 136а от Ко­дек­са на тру­да, но ос­нов­но­то тру­до­во въз­наг­раж­де­ние, уго­во­ре­но с ин­ди­ви­ду­а­л­ния тру­дов до­го­вор, не се про­ме­ня и слу­жи за ба­за при из­чис­ля­ва­не на до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния.

 

Шес­то. Въз­наг­раж­де­ни­е­то за пла­тен го­ди­шен от­пуск се из­чис­ля­ва от по­лу­че­но­то сред­нод­нев­но брут­но тру­до­во въз­наг­раж­де­ние за ка­лен­дар­ния ме­сец, пред­хож­дащ ме­се­ца, през кой­то ра­бот­ни­кът или слу­жи­те­лят е от­ра­бо­тил най-мал­ко 10 ра­бот­ни дни съг­лас­но чл. 177 от Ко­дек­са на тру­да и § 1 от до­пъл­ни­тел­ни­те, пре­ход­ни­те и зак­лю­чи­тел­ни­те раз­по­ред­би на На­ред­ба­та за до­пъл­ни­тел­ни­те и дру­ги тру­до­ви въз­наг­раж­де­ния.

 

Сед­мо. С ко­лек­тив­ния тру­дов до­го­вор и/или вът­реш­ни­те пра­ви­ла за ра­бот­на­та зап­ла­та мо­гат да се до­го­ва­рят ре­дът и на­чи­нът, по ко­и­то се оп­ре­де­ля тру­до­во­то въз­наг­раж­де­ние на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те, ко­и­то ра­бо­тят в ус­ло­ви­я­та на чл. 136а от Ко­дек­са на тру­да.

При при­ла­га­не­то на чл. 138, ал. 2 от Ко­дек­са на тру­да ре­ше­ни­е­то на ра­бо­то­да­те­ля за ус­та­но­вя­ва­не на не­пъл­но ра­бот­но вре­ме след­ва да се взе­ме след пред­ва­ри­тел­но съг­ла­су­ва­не с пред­с­та­ви­те­ли­те на ра­бот­ни­ци­те и слу­жи­те­ли­те. Про­це­ду­ра­та по съг­ла­су­ва­не­то се из­вър­ш­ва пис­ме­но.





{START_COUNTER}